Her er historien om en 21-årig kvinde, der blev taget til fange af Islamisk Stat og brugt som sexslave i næsten halvandet år, før det lykkedes hende at flygte. Hun overlevede, men har måttet leve med voldsomme traumer og er først nu ved at komme tilbage til livet med støtte fra Mission Øst.

I 2014 ændrede livet sig drastisk for det lille folk yazidierne i Sinjar-provinsen i Irak. Krigere fra Islamisk Stat (IS) indtog hele området, halshuggede mænd, voldtog og kidnappede kvinder og brugte og solgte dem som sexslaver.

Dette folkemord og de næste års helvede som sexslave har Nadia først nu sat ord på – bl.a. efter at have deltaget i Mission Østs traumebehandling, der har fået hende videre, så hun i dag har åbnet sin egen virksomhed med produktion af fjerkræ og udrugning af æg.

Nadias fortælling

»I løbet af 2014 ændrede mit liv sig totalt. Jeg bliver stadig overvældet, når jeg skal prøve at beskrive scenen. Jeg var 21 år, da IS invaderede vores landsby. Vi forsøgte at flygte, men var omgivet af IS overalt. Mine børn – en pige på 1 år og en dreng på 4 år – var bange og græd. IS fangede alle de unge kvinder og piger og slagtede de fleste mænd. De fangede og kidnappede mig. Men heldigvis vidste jeg, at min mand og børn var i live.«

16 måneder i helvede

»Jeg blev fængslet af IS i næsten 16 måneder. Den periode oplevede jeg som et levende helvede. Hver dag bad jeg om at dø. Soldaterne var brutale og havde ingen barmhjertighed over for nogen. Hver dag blev vi tortureret og voldtaget. De solgte mig mange gange til hinanden til en meget lav pris. Jeg følte mig så skamfuld og ydmyget. Det eneste, der holdt mig i live, og som jeg bad for i alle de måneder, var tanken om at komme hjem til min mand og mine børn.«

»En nat lykkedes det mig og få andre piger at flygte fra deres fængsel. Vi formåede at komme tilbage til vores landsbyer, der på det tidspunkt var blevet befriet. Og heldigvis var mine børn og min mand i god behold.«

Voldsomme traumer følger

»Efter genforeningen følte jeg mig fuldstændig tom indvendig. Jeg følte mig skamfuld over mig selv, og jeg havde en følelse af skyld og dyb depression. Selvom min mand og familie accepterede mig uden tøven og prøvede at hjælpe mig, kunne jeg ikke finde samme glæde og følelse, som før jeg blev kidnappet.«

»En dag fik jeg at vide, at Mission Øst var til stede i vores område. Jeg besøgte dem med mine naboer, og de fortalte os, hvordan de kunne hjælpe IS-overlevende. Jeg deltog i en af de psykosociale støttesessioner og syntes det var meget interessant. Efter et par dage mødtes jeg personligt med rådgiveren og fortalte detaljeret om min tilstand og udfordringer.«

»Samtaleterapien hjalp mig med at genvinde min selvtillid, så jeg kunne slippe skyldfølelsen og skammen.«

Uddannelse og egen virksomhed

»Efter jeg begyndte at komme til hægterne igen, blev jeg kontaktet af en Mission Øst-medarbejder, som spurgte, om jeg var interesseret i at oprette min egen virksomhed. Til at begynde med var jeg ikke sikker på, at jeg var i stand til det. Men min mand opfordrede mig til at prøve. Da jeg er en almindelig kvinde uden højere uddannelse, vidste jeg ikke meget om forretning, overskud og tab. Men gennem flere kurser hos Mission Øst fik jeg og andre kvinder en uddannelse, der gav os selvtillid nok til at starte vores virksomheder.«

Erfaring med fugle førte til avl af fjerkræ

»Som virksomhed valgte jeg at starte med fjerkræ og udrugning af æg, fordi jeg har en erfaring med at holde fjerkræ og fugle. Og fordi jeg samtidig kan være sammen med min familie. Mission Øst gav mig penge til opstart og hjalp mig også med at købe fjerkræ og betale for foder, vaccinationer og medicin.«

»Nu kører min virksomhed godt, og jeg kan bidrage til familiens indkomst, købe godt tøj og skolematerialer til mine børn.«