Folkedrabet på Yazidi-folket i Irak i 2014 må ikke blive glemt. Ej heller de konsekvenser, som samfundet fortsat lider under i dag. 

Tidligere denne måned, den 3. august, blev tiårsdagen for folkedrabet på Yazidi-folket i det nordlige Irak markeret. For at understrege betydningen af dagen yderligere vil Mission Øst deltage i en officiel mindehøjtidelighed og paneldebat. Det sker i FN-byen i København den 20. august (NB: billetter er udsolgt). 

“Det er af stor betydning ikke kun at huske og anerkende folkedrabet og de grusomheder, der blev begået mod Yazidi-folket, men også at holde fokus på de overlevendes situation. Deres tætte samfund er blevet opløst. Mindre end halvdelen af de 400.000, der måtte flygte fra deres hjem, har kunnet vende tilbage, og mange leder stadig efter deres dræbte eller bortførte kære. Derfor vil jeg under debatten understrege vigtigheden i at forblive engageret i genopbygningsprocessen, fortsætte med at identificere ofre og se frem mod en langsigtet sikkerhedsplan i det nordlige Irak,” siger Betina Gollander-Jensen. 

Hun vil tage del i debatten med andre interessenter involveret i sagen. Debatten vil tage afsæt i Iraks nuværende situation og aktuelle udfordringer, herunder sikkerheden for Yazidier, der vender tilbage til deres forfædres hjemland i Sinjar-regionen, såvel som de hundredtusinder, der stadig er fordrevet. Sidst men ikke mindst vil debatten berøre fremtiden for yazidi-folket. 

Traumer på lærreder udstilles på dagen

Efter angrebet i Sinjar i 2014 arbejdede Mission Øst sammen med vores lokale partnere for at yde akut humanitær hjælp til Yazidi-familier, der havde mistet alt. Dette blev efterfulgt af støtte som skulle hjælpe dem med at etablere et bæredygtigt livsgrundlag gennem f.eks. små foretninger. Herudover modtog kvinder og piger hjælp til at håndtere de mentale traumer som de havde fået påført i forbindelse med deres fangeskab hos ISIS. 

I samme anledning vil maleriudstillingen “Breaking the Silence” pryde væggene i FN-Byen. Det er selvportrætter udformet af yazidi-kvinderne selv som led i deresrehabilitering og forsøg på at overvinde traumerne fra de mange år i fangenskab hos ISIS. 

ISIS har ikke længere magten i området, men mange af de samme holdninger og fordomme, der drev deres angreb på Yazidierne, består.  

Mission Øst opfordrer den danske regering og det internationale samfund til at  støtte etableringen af en effektiv irakisk national domstol, som kan bringe ISIS-forbrydere til ansvar for deres horible forbrydelser mod bl.a. Yazidi-folket Yazidierne fortjener international opmærksomhed og beskyttelse. 

Arrangementet er organiseret af International Organization for Migration (IOM) og Êzidi Cultural Association (Êzidi Kulturforening i Danmark, ÊCA). 

For mere information om Mission Østs tidligere arbejde i Irak, læs her: Irak – Mission East 

For mere information om Mission Østs politiske standpunkt, læs her: https://www.linkedin.com/posts/missioneast_yezidigenocide-humanitarianaid-activity-7225045643600240641-Dusv?utm_source=share&utm_medium=member_desktop 

Find det fulde program for arrangementet her: (9) docUNight: Mediha | Facebook 

Se videoklip fra paneldebatten med Betina Gollander-Jensen her: Mission East at the UN City: official memorial of the Yazidi genocide in Iraq (youtube.com)