Mission Øst uddanner 45 ambassadører i ligestilling i yazidiernes hovedby Sinjar.
I Kirkuk inddrages også religiøse ledere.
I Irak er 1 million piger og kvinder i overhængende fare for voldelige overgreb. Sådan lyder vurderingen fra det irakiske sundhedsministerium. 26 procent af landets kvinder vil ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO blive udsat for kønsbaseret vold i løbet af deres levetid.
De dystre tal gør Mission Øst noget ved.
I 2020 lancerede organisationen en kampagne i yazidiernes hovedby Sinjar i Nordirak.
Ni grupper med tilsammen 45 deltagere – både mænd og kvinder – uddannes til som samfundsfrivillige ambassadører at sprede viden om kvinders rettigheder i deres nærmiljø.
”En mindre truende tilgang”
Metoden er at fremhæve fordelene ved at piger og kvinder får en uddannelse og kommer ud på arbejdsmarkedet.
– Når vi arbejder med mænd og drenge, må vi have en meget følsom tilgang, fortæller Sana Basim, der leder Mission Østs beskyttelsesprogrammer i Irak. – Jeg kalder det ”en mindre truende tilgang”, for vi skal ikke underminere deres magt og autoritet. I stedet taler vi mere generelt om menneskeværd og knytter samtalerne op på sportsbegivenheder. Vi kan fx efter en fodboldkamp tage en snak om fordelene ved at piger og kvinder kan uddanne sig, få et godt job og bidrage til familiens og samfundets økonomi.
Med den vinkel, virker det ikke så provokerende i det patriarkalske Irak at fx tale imod tidlige ægteskaber og tvangsægteskaber.
Kvinder driver egne virksomheder
Hvordan er responsen?
– Fordi vi taler med dem på en ikketruede måde, er responsen meget god. Vi taler ikke diffust om ”rettigheder” og ”fortalervirksomhed”, men konkret om deres piger og koner: ”Hvor ville det være godt for dem, for jer og for hele lokalsamfundet, hvis de får lov til at tage en uddannelse. Se på andre kvinder, som nu har et arbejde og tjener penge til familien!”
I Sinjar er projektet en succes, fortæller Sana Basim:
– Yazidierne, som har lidt så meget, kan nu se betydningen af, at kvinderne får en uddannelse. Mange de kvinder, som er ofre for overgreb under fangenskab hos Islamisk Stat, har enten fået arbejde eller har startet egne virksomheder. Det kunne de, fordi de fik en uddannelse.
Mænd skal se at ligestilling nytter
Hvilke argumenter brug I over for mændene?
– I det irakiske samfund vil folk ikke sig dig imod, hvis de er uenige med dig. De siger ikke nej. Derfor diskuterer de heller ikke vores argumenter. Så vi går en helt anden vej. De skal se med deres egne øjne, at ligestilling nytter. Derfor er det en styrke, at vores medarbejdere i Sinjar kommer fra lokalområdet og derfor er lokalt kendt. Folk kan se på dem, at de er frigjorte og glade.
Mission Øst arbejder også med beskyttelse af piger og kvinder i det overvejende muslimske Kirkuk. Projektet startede sidste år og er derfor ikke nået så langt.
– Vi er nødt til at opbygge tillid i lokalsamfundet, før vi kan vi komme ind på følsomme emner som pigers uddannelse og advare mod tidlige og arrangerede ægteskaber. Vi engagerer de religiøse ledere, for når de spreder budskabet om kvinders rettigheder, kan vi være sikre på, at folk lytter.
Yazidipræster opfordrer til åbenhed
Netop religiøse ledere spillede en afgørende rolle, da piger og kvinder kom tilbage til Sinjar efter fangenskab hos Islamisk Stat.
– Det er faktisk en succeshistorie, fortæller Sana Basim. – For da IS gik i opløsning og piger og kvinder begyndte at vende tilbage, opfordrede yazidipræsterne alle i lokalsamfundet til at modtage, dem som de er. I mange andre samfund, muslimske, kristne og shabab, fik kvinderne ikke en gang lov til at vende tilbage til deres familier, men yazidierne bød deres koner og døtre velkommen hjem. De blev accepteret, og hvis de havde været gift med en IS-kriger, blev de gengift.
Men der var alligevel malurt i bægeret:
– I nogle tilfælde bliver børn, som er resultat af voldtægt af IS-krigere, ikke accepteret. De befinder sig stadig i FN-lejre som er særligt indrettet for dem. Så her har vi virkelig en udfordring. Der er sager, hvor kvinden er kommet hjem og blevet gift igen, men hvor forældre og familiemedlemmer ikke ønsker at se børnene, mens moderen længes efter dem.
Forsigtig optimisme for fremtiden
Hvad forventer du af fremtiden? Mere lighed?
– Nej, der bliver ikke fuldstændig lighed, som det heller ikke er i resten af verden. Men piger og kvinder vil få flere muligheder for uddannelse og arbejde. Vi skal huske, at kønsbaseret vold ikke kun kom med Islamisk Stat. Det var et problem længe før. Faktisk var det først, da hjælpeorganisationer gik ind for at hjælpe flygtninge og fordrevne på grund af Islamisk Stat overgreb, at de også fik lejlighed til at adressere kønsbaseret vold i samfundet som helhed.
– Så der vil helt sikkert ske forbedringer, konkluderer Sana Basim og skynder sig at tilføje: – Men der er langt igen. Det gøres ikke over en nat. Vi taler om attituder og vaner hos et helt folk.
Fakta:
I Irak skønnes omkring 1,32 millioner mennesker at være i risiko for forskellige former for kønsbaseret vold. Over 75 procent af dem er kvinder og unge piger. 77 procent af voldsepisoderne sker i hjemmet.
Mission Østs beskyttelsesprogram omfatter beskyttelse af børn, forhindring af kønsbaseret vold, oplysning til lokalsamfundet og engagement af lokale ledere.
Kilde: Reliefweb