PORTRÆT: Betina Gollander-Jensen tiltræder som ny generalsekretær for Mission Øst 1. januar 2021. Hun kommer fra en stilling som international chef i Caritas og har tidligere været udsendt af DANIDA og FN til Sydafrika, Uganda, Sudan og Kenya.
Innovation og konsolidering. Lokalt samarbejde og stram økonomistyring. Fokus på den enkelte nødlidende og styrkelse af hele organisationen.
Det er alt sammen nøgleord for Betina Gollander-Jensen, som tiltræder som ny generalsekretær for Mission Øst den 1. januar 2021. Ordene spænder vidt, men det gør den nyansatte generalsekretærs erfaring også.
Den 51-årige Betina Gollander-Jensen har en kandidat i internationale studier og socialvidenskab og kommer fra en stilling som international chef i Caritas Danmark. Forinden har hun været projektleder og flygtningekoordinator i Amnesty International, programansvarlig i Dansk Flygtningehjælp, arbejdet med biosikkerhed i Østafrika for Statens Serum Institut og udsendt af FN’s Flygtningeorganisation UNHCR i Sydafrika, Uganda og Sudan. Hun har også været udstationeret for Det Danske Udenrigsministerium i 5½ år i Nairobi, Kenya.
Mission Øst har passion og høj kvalitet i arbejdet
Vi fangede Betina Gollander-Jensen på Skype og spurgte hende, hvorfor hun søgte stillingen som generalsekretær i Mission Øst?
– Jeg kender jo til Mission Øst, og det ry de har for at lave et godt stykke arbejde for at hjælpe de svageste længst ude, hvor få andre organisationer kommer. Det tiltalte mig at arbejde for sådan en organisation med en stor passion og høj kvalitet i arbejdet. Det er især de kristne værdier om at hjælpe den enkelte, der er i nød, der inspirerer mig. Og at hjælpe dem til at gøre deres bedste for at komme ud af nøden.
Det er ikke tilfældigt, at Betina Gollander-Jensen kaster sig ud i hjælpearbejde. Hun er selv vokset op i en arbejderfamilie i Nakskov på Lolland-Falster.
– Så jeg er selv en af dem, der har været nødt til at være mønsterbryder. Og jeg har nydt godt af at vokse op i et samfund med muligheder, smiler hun og fortsætter:
– Det giver mig en kæmpestor drivkraft bag alt det, jeg gør. For jeg synes, at alle mennesker i denne verden har en ret til muligheden for at leve op til deres fulde potentiale, så længe det sker på en bæredygtig og respektfuld måde, som tager hensyn til andre og vores fælles bedste.
Mission Øst står ved en krydsvej
Det er lige præcis det, hun definerer som Mission Østs opgave: At støtte mennesker i at kunne få mulighed for at leve op til deres potentiale som mennesker.
Hvad tænker du, at du kan bidrage med i Mission Øst?
Mission Øst er en fantastisk dedikeret organisation som hjælper en masse mennesker længst ude. Organisationen er båret frem af at være stiftet af en familie, som er meget dedikeret. Nu står Mission Øst – som jeg ser det – ved en krydsvej, hvor I skal fornyes. Der tror jeg, at jeg kan være med til: Bygge på de gode værdier, der har præget organisationen siden opstarten for 29 år siden, og stå på skuldrene af det kæmpe hjælpearbejde, der er ydet gennem tiden, og så række videre op.
Vil udruste lokale samarbejdspartnere
Her vil Betina Gollander-Jensen trække på sin erfaring blandt andet fra de 11 år hun har boet udenlands. Hun vil videreudvikle Mission Østs samarbejde med lokale organisationer:
– Jeg tror meget på, at vi skal hjælpe de lokale – ikke blot modtagerne, men også de lokale organisationer – og bygge dem op til at blive endnu bedre til at sidde for bordenden i samarbejdet med lokale myndigheder og andre NGO’er. Det ligger mig meget på sinde!
Der er brug for kapacitetsopbygning af lokale organisationer, idet situationen rundt om i verden desværre mange steder går i den forkerte retning, ofte forstærket af konflikt, klimaforandringer eller social uretfærdighed.
– Det kræver blandt andet, at både vi og lokale organisationer samarbejder med lokale myndigheder, som jo i sidste ende er ansvarlige for at ændre politikker og drive institutioner, der gør, at vi får en mere bæredygtig og varig forandring, forklarer Betina Gollander-Jensen.
Effektive medarbejdere i trygge rammer
Det er ingen hemmelighed, at Mission Øst står i en overgangsfase fra at være en familiedrevet startup til en organisation, der står på flere ben for at kunne række længere ud.
Hvordan kommer Mission Øst videre i den proces?
– Jeg tror, Mission Øst allerede er godt på vej. Jeg forestiller mig ikke, at jeg kommer ind ad døren og forandrer alt med et slag. Slet ikke. Mange skridt til forandring er allerede ved at blive taget, og min opgave er at bakke op om disse nye ideer og initiativer, så vi bliver en endnu mere agil, effektiv og konsolideret organisation, som leverer hjælp af allerhøjeste kvalitet, og som er gearet til fremtiden. En fremtid hvor Mission Øst er blandt de ledende organisationer på sit felt.
– Fundamentet for at nå dertil er, at vi har kompetente og effektive medarbejdere, der har trygge rammer til at gøre deres arbejde og nytænke. Samtidig må vi være taknemmelige for de mange private bidragsydere, som har tillid til Missions Østs arbejde. Dem skal vi selvfølgelig fortsætte med at værne om og på samme tid skaffe endnu flere støtter til vores arbejde.
Innovation og samarbejde med private virksomheder
Betina Gollander-Jensen brænder for innovation og nytænkning, men det står ikke i modsætning til stabilitet – tværtimod.
– Jeg vil sammen med bestyrelse og medarbejdere kigge på, hvordan vi kan gøre tingene mere effektivt, så vi kan polstre os selv til fremtiden. Det bliver selvfølgelig en hovedopgave at skabe den ro og tillid og konsolidere de ting, der foregår. Vi må se på organisationen holistisk og ikke blot et område. De ting, vi gør, skal gøres rigtig godt, og så skal vi sikre os, at vores økonomi er solid, så der er tillid til, at det vi gør, også holder ind i fremtiden.
Når det er på plads, er der også råderum for nye idéer og opfindelser – og dem har hun også erfaring med at inddrage i hjælpearbejdet:
– Jeg kan blandt andet bidrage med innovation og samarbejde med private virksomheder. Jeg har erfaring med danske startups, der bl.a. har leveret soldrevet rensning af vand og soldrevne komfurer for at begrænse skovhugst og CO2-udslip. Det er eksempler på, hvordan man både kan lave innovation, privatsektorsamarbejde og modvirke klimaforandringer.
Ser hjælpearbejdet fra nye vinkler
Det er netop evnen til at kunne se hjælpearbejdet fra flere og nye vinkler, der bliver et frisk pust i Mission Øst, som kan fejre 30 års jubilæum næste år.
Her kommer erfaringen fra syv år for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International som flygtningekoordinator med projekter fra Børnenes Ulandskalender i Mexico og Colombia til gavn. Og de fem år for UNHCR i Sydafrika, Uganda og Sudan. For ikke at tale om de over fem år som udsendt af DANIDA og Det Danske Udenrigsministerium til Den Danske Ambassade i Kenya. Fire af årene på den danske ambassade i Nairobi, hvor hun havde ansvar for den danske bistand til Somalia og flygtningeområderne i Kenya. De sidste 1½ år i Kenya sad hun i den kenyanske indenrigsministerium og rådgav den kenyanske regering om flygtningeforhold med fokus på donorkoordination og bistandseffektivitet.
Familien har skullet holde til meget i 11 års udlandstjeneste – men rejselivet har også budt på eventyr og spænding.
Alle mennesker har samme behov
– Jeg trives i mødet med andre kulturer og folkeslag, jeg bliver simpelthen ”grund-lykkelig” af gang på gang at erfare, at mennesker overalt, har de samme behov – vi elsker alle sammen vores børn og ønsker det bedste for dem, vi har brug for mad og drikke – og vi har brug for fællesskaber for rigtig at trives. Det giver glæde at opleve den lighed og solidaritet mellem folk, på trods af forskelligheder.
Betina Gollander-Jensen er gift med Henrik Dahms. Sammen har de børnene Johanna på 16 år og Jeppe på 13 år.
Og hvad får hun så den sparsomme fritid til at gå med?
– I min fritid elsker jeg at lave mad og gå lange ture. For tiden går jeg en tur rundt om Furesø næsten hver weekend. Det er omkring 22 km. Og så elsker jeg at spille brætspil med ungerne. Helt almindelige fritidsaktiviteter, der bringer de store verdensomspændende begivenheder helt ned på jorden, slutter Betina Gollander-Jensen.