Familier flygter mod sikkerheden – væk fra krigen. De griber, hvad de kan bære, mens resten efterlades i krigszonen. Ofte venter en farefuld rejse mod et sted, hvor ly, vand og mad er knappe ressourcer. Kvinder, børn, ældre og personer med handicap står derfor ofte uden mulighed for at forsørge sig selv. 

 

Mange søger sikkerhed i nabolandet Tchad, et af verdens fattigste lande, hvor befolkningen allerede kæmper under svære vilkår. Over seks millioner mennesker i Tchad har akut brug for hjælp – og nu stiger presset yderligere. Ankomsten af tusindvis af mennesker har derfor en stor indvirkning på lokalsamfundet, og dialog er afgørende.  

 

Med vores partner, LM International, reagerer vi på det stigende behov for hjælp. Vores fokus er på Dougui-lejren, den sjette lejr, der er åbnet langs grænsen til Sudan. Folk fortæller, at de har akut brug for rent vand, latriner og et sted at anlægge haver. De mangler værktøj og frø til at dyrke grøntsager og frugttræer – både til eget forbrug og til at sælge, så de kan tjene penge. 

 

Vores første projekt kom hurtigt i gang. Vi har opført latriner og afholdt fællesskabsmøder mellem lokalsamfundet og flygtninge, hvor der blev indgået aftaler om fordelingen af jord. Familierne har modtaget både værktøjer og frø, så de kan passe på deres afgrøder, samt praktiske husholdningsartikler som sæbe, spande, koste og river. Det lokale samfund har desuden afsat jord, hvor de sammen med flygtningene kan anlægge haver og dyrke deres egne afgrøder. 

Alle, der er en del af havefællesskabet, er blevet undervist om kompost og pleje af afgrøder. Undervisningen omfattede også vedligeholdelse af træer, forbedring af jordens struktur og udvikling af økologiske løsninger til bekæmpelse af skadedyr. 

 

Efter kun få måneder fortalte folk os, at de nu har bedre adgang til vand og har fået indsigt i, hvordan de bedre kan håndtere klimamæssige udfordringer når de dyrker afgrøder. Fællesskabsmøderne, der skal sikre fred mellem flygtningene og det lokale samfund, fortsætter. 

 

Vi er allerede i gang med arbejdet i Tchad, men behovene for udviklingshjælp vokser fortsat. Krigeni Sudan er den mest alvorlige humanitære situation i verden; derfor fortsætter vores indsats for at hjælpe de mange mennesker, der lider som følge af krigen i.