Landbefolkningen i Nepals bjerge er hærget af oversvømmelser og jordskred. Mission Øst hjælper med vand, sanitet og nye dyrkningsmetoder, mens unge går foran i bæredygtig livsstil. Og kommuner følger efter.
Før regnede det regelmæssigt i regntiden. Men nu regner det normalt ikke på det tidspunkt. Skulle det pludselig regne alligevel, kommer vandmasserne så voldsomt, at de medfører oversvømmelser og jordskred.
Det fortæller Mayadevi Satyal fra landsbyen Gothi i Sarkegad Kommune i Humla-distriktet.
Kæmper for en bæredygtig livsstil
Vi er i Nepal, eller mere præcist i den fattige Karnaliregion oppe ad Himalayas stejle bjergskråninger. Her er klimaforandringerne anderledes mærkbare end i mere velstillede lande med etablerede vandforsynings- og kloaksystemer.
Derfor er vand og sanitet også Mission Østs fokus i hjælpearbejdet. Ikke blot varslingssystemer, når katastrofen nærmer sig, og bæredygtig dyrkning af hårdføre afgrøder, når vandmasserne er væk, men netop rent drikkevand og ordentlige toiletforhold hele tiden. Og så inspireres unge til at leve bæredygtigt, demonstrere for en klimavenlig livsstil og påvirke de lokale myndigheder til at indføre love, der begrænser miljøforureningen.
Se video om klimaforandringerne i Nepal: