Sommerfuglens vingeslag i vest kan skabe en orkan i øst. Sådan går det gamle mundheld og sådan tegnes billedet på klimakrisens kompleksitet også. For vores levevis og CO2-forbrug påvirker mennesker over tusinder af kilometer på tværs af kontinenter og over hele kloden, er folk nødt til at lave klimahandling for at imødekomme udfordringerne

I anledningen af Danmarks nationale Klimahandledag får du her en historie om regnvand, høst, vigtigheden af at passe på jorden og en nepalesisk kvinde, som har taget klimaskeen i egen hånd.  

Kvinden Pana, bor i det landlige distrikt Palata i Kalikot, et fjerntliggende og svært tilgængeligt bjergdistrikt i Nepal, som er præget af uregelmæssig nedbør og andre klimarelaterede problemer, hvilket har gjort området særdeles tørt. Selvom distriktet krydses af store floder som Karnali, Damrigad og Tipgad, er det utilgængelige terræn og højdeforskellene med til at begrænse effektiv vanding fra floderne.
Palatas bønder er således afhængige af regnvand til at dyrke landbrug. 

Ligesom flertallet af lokalbefolkningen, er Pana også afhængig af landbrug for at brødføde sin familie på otte. Men, med hendes køkkenhaves lave produktion, havde Pana svært ved at mætte alle munde og betale basale regninger.

Klimasmart landbrug 

Pana fandt dog inspiration til at vende op og ned på situation, da hun tilsluttede sig en kvinde gruppe bestående af 25 lokale kvinder. Kvindegruppen er etableret af Mission Øst. Med gruppen deltog Pana i undervisning om gruppeledelse, indkomstgenerering og virksomhedsudvikling, og ikke mindst klimasmart landbrugspraksis. 

Det primære mål med klimasmart landbrug er at minimere CO2-udledninger, samtidig med at øge produktionen af næringsrige og friske grøntsager og afgrøder. Denne tilgang omfatter forskellige praksisser, såsom dyrkning af grøntsager i off-sæsoner, kompostering, brug af organiske skadedyrsbekæmpelsesmetoder, afgrøderotation, diversificering af afgrøder, og implementering af klimavenlige teknikker til jord- og vandforvaltning. 

Inspireret af undervisningen og med støtte fra Mission Østs lokale partner, har Pana og hendes familie bygget et klimavenligt regnvandsopsamlingssystem nær grøntsagshaven. Samtidig diversificerer Pana nu sine afgrøder, og dyrker for eksempel tomater i regntiden, hvor hun ellers ikke kan dyrke kartofler. Disse initiativer er med til at forbedre familiens landbrugsproduktion markant.

Hvor Panas køkkenhave førhen indbragte 100-150 kr. pr. Kartoffel-sæson, kan hun nu omsætte for 1260 kr. på det lokale marked, og tilmed sælge tomater imellem katoffel-sæsonerne. 

Panas nyfundne ekspertise i effektivt og klimasmart landbrug deler hun gerne ud af til nye medlemmer af kvindegruppen. For hun forstår, hvordan man tilpasser sig klimaforandringerne, og efterlader jorden bedre til den næste generation.