Asia Bibi fra Pakistan viser beundringsværdig tolerance trods dødsdom for blasfemi, hun ikke har begået. Hun taler i Roskilde 27. maj. Mission Øst støtter hendes Danmarksbesøg.
Forestil dig at du har siddet 10 år i fængsel og husarrest anklaget for noget, du ikke har gjort. Ville du være bitter? Vred? Hævngerrig?
Det ville kun være helt naturligt. Efter sådan en omgang ville diverse frustrerede udladninger være fuldt forståelige.
Men ikke for Asia Bibi, den fattige pakistanske kvinde, der blev anklaget og dødsdømt for blasfemi, fængslet i over ni år og sat i husarrest i syv måneder, blot fordi hun som kristen havde drukket vand af samme kop som sine muslimske naboer.
Taler i Roskilde Domkirke
Tvært imod forholder hun sig undrende til det, der sker, og lader sine spørgsmål og frustrationer komme ud i bøn, mens hun knytter sig til de enkelte positive personer, hun møder ind imellem brutale vagter og medfanger.
I Asia Bibi selvbiografi ”Dødsdømt” (Kristeligt Dagblads Forlag, 2021) formår hun at adskille islam fra islamisme, almindelige muslimer fra radikale islamister og almindelig sund fornuft fra religiøs fanatisme.
Asia Bibi besøger Danmark denne uge og taler på Himmelske Dage i Roskilde fredag den 27. maj kl. 20. Mission Øst støtter besøget, da Asia Bibi kan give indsigt i forfulgtes smerte og viser den indre styrke til at overleve, som kendetegner mange forfulgte minoriteter. Efter gudstjenesten i Roskilde Domkirke deltager Mission Øst også i et fakkeloptog gennem Roskilde for forfulgte kristne.
Ni år i helvede
Asia Bibis situation er surrealistisk. Men hendes historie er ikke desto mindre realistisk nok. Det dæmrer undervejs for læseren, at der virkelig findes en verden, hvor uvidenhed, rygter, flokmentalitet og religiøs ekstremisme er dagens orden. Sammen med Pakistans berygtede blasfemilovgivning er det en farlig cocktail, som går ud over landets minoriteter.
Asia Bibis nabo, som havde et horn i siden på den kristne kvinde, fik alle nabokvinder med på anklagen om blasfemi og gik til landsbyens mullah for at de sammen kunne bringe hende for den lokale domstol. Gyseligt var det, da det gik op for Asia Bibi, at dommeren uden megen overvejelse dømte hende til døden og hendes familie til at betale en helt uoverkommelig sum i bøde.
Her begyndte næsten 10 år i helvede for Asia. Medfangerne truede hende med drab, fangevogterne råbte, skreg og slog hende, endda midt om natten, mens hun sov, og hele tiden hang dødsdommen over hende, mens hendes advokat forsøgte at anke dommen til landsretten og siden højesteret.
Beundringsværdig tolerance
Det er her, Asia Bibi udviser en beundringsværdig tolerance. Ikke et øjeblik vendes ulykke til anklage, sorg til vrede, håbløshed til bitterhed. Hun fortæller om en muslimsk guvernør, der tager hende i forsvar med livet som indsats. Hun udtrykker klart flere steder i bogen, at hun respekterer muslimer og et enkelt sted udtrykker hun håb om, at både hun som kristen og en muslim, der ligeledes er dødsdømt for blasfemi, må få svar på bøn og være sammen med Gud i Paradis.
I den lille kreds af sympatisører og forkæmpere er også en kristen minister, der også ender med at blive dræbt, og en kristen skolelærer, som viser sig at have snydt Asia Bibi for nogle af de støttekroner, som kommer til hende fra hele verden.
Asia Bibi endte med at blive frikendt af højesteret. Men måtte tilbringe yderligere syv måneder i veritabel husarrest, mens myndighederne ventede på, at gemytterne i folkehavet havde lagt sig. Siden blev hun fløjet til Canada, hvor hun nu bor sammen med sin mand og to døtre.
Bevarer sin integritet intakt
Efter læsning står man tilbage med beundring for en kvinde, der har kunnet udholde så meget ondt og kunnet bevare sin integritet intakt. Men man lærer også, at verden ikke er sort-hvid, hvor alle muslimer er de onde og alle kristen er de gode, men at mennesker er mennesker med alle de nuancer af gråtoner, det indebærer.
Det ved hjælpearbejdere ude i felten. Mennesker er mennesker og har håb og drømme om en bedre fremtid for deres familier – uanset etnicitet og religion. Asia Bibis selvbiografi giver indblik i en forfulgt minoritets smertelige vilkår i en verden, der gør sit til på den mest brutale måde at opdele verden i dem og os. Men også den ukuelige styrke, som dukker op af underbevidstheden som en livskraft, der insisterer på at overleve mod alle odds.
Det kan deltagere på Himmelske Dage ved selvsyn konstatere ved at lytte til Asia Bibi i Roskilde Domkirke fredag den 27. maj kl. 20.
Asia Bibi:
Dødsdømt
En kvindes kamp mod religiøs fanatisme
Fortalt til Anne-Isabelle Tollet
Kristeligt Dagblads Forlag, 2021