Midt i Myanmars undtagelsestilstand fortsætter Mission Øst med at øge Marafolkets fødevaresikkerhed. De lærer at dyrke varieret, så de ikke behøver at rydde junglen for at gøre plads til svedjebrug, der alligevel ikke giver nok mad.

Myanmar er i undtagelsestilstand siden militæret overtog magten i landet 1. februar 2021.

Men én ting, kan ikke rives ud af den normale gænge: Mad. Alle mennesker skal have noget at spise, og alle skal gerne have mad, der er rig på næring. Det fremmer sundhed, læring og udvikling.

”Jeg er begyndt at tænke på en ny og bæredygtig måde!” fortæller fru Si Zei, der har fået inspiration i en af Mission Østs selvhjælpsgrupper i den del af Myanmars bjergrige Chinstat, hvor Marafolket bor.

Har fået nye vaner

”Gennem Mission Østs landbrugsprojekt har jeg lært om forberedelse af jord, kompostering, podning, skadedyrsbekæmpelse, madlavning, ernæring, konservering osv.,” fortæller hun. Den nye viden har hun delt med sin mand og seks børn, som alle nu hjælper til i marken.

”Selv har jeg ændret mine vaner, når jeg laver mad. Jeg fortæller også mine børn, at ernæring er godt for hjerne, helse og vækst.”

Kun mad til 6 måneder

Det var ny viden for Si Zei og hendes familie, der var vant til det traditionelle svedjebrug, hvor de hvert år skulle rydde et stykke af junglen, afbrænde vegetation, pløje jord og så og plante helt fra bunden af.

”Vi kæmpede meget med at få nok mad, skolepenge og tøj til børnene. Markerne gav ikke mad til mere end seks måneder af året. Og vi solgte aldrig af vores afgrøder på markedet. Hvert år måtte min mand rydde skov, forberede jorden og bygge en ny hytte i nærheden af marken for at passe på den. Det har vi gentaget hvert år i 13 år,” fortæller fru Si Zei.

Familien er gladere

Men nu har hun og familien lært at plante varieret og afvekslende, så jorden ikke bliver udpint, men kan give afgrøder år efter år. De kan blive boende samme sted, spise sundt og endda sælge afgrøder på markedet og dele såsæd med naboerne.

”Vi kan nu spise os mætte tre gange om dagen og få tre forskellige grøntsager til hvert måltid,” fortæller Si Zei stolt og forklarer, hvordan den gode ernæring har øget familiens sundhed og livskvalitet. De er simpelthen blevet en gladere familie.

Mod til at fortælle videre

Selv har hun fået mere mod og overskud til at dele sine egne idéer med selvhjælpsgruppen:

”Jeg har fået mere selvtillid og tør komme med forslag på møderne. Jeg deler også mine erfaringer med at lave sund og nærende mad og taler med min mand om børnenes uddannelse. Hele vores familie har fået et nyt mindset når det gælder bæredygtigt landbrug,” slutter hun.

Mission Østs landbrugsprojekter hjælper også Marafolket med at samle regnvand og høste bær, frugt og svampe fra skovene. Målet er at forbedre fødevaresikkerheden, øge kostens næringsværdi og give befolkningen mulighed for flere indtægter.

For mennesker skal leve og trives for at udvikle sig. Det kan et militærdiktatur ikke lave om på.