Uanset, hvor alvorlig corona-pandemien er, har den trods alt medført dette gode: Vi er blevet opmærksomme på betydningen af ordentlige vand- og sanitetsforhold og gode hygiejnevaner.

Corona-pandemien herhjemme giver unægtelig perspektiv på hjælpearbejdet ude i den store verden. Pludselig er vi alle sammen klar over, hvor hurtigt en sygdom kan sprede sig, og hvor meget god hygiejne betyder for vores sundhed.

Jo, vi vidste det jo egentlig godt. Men nu står det mejslet i vores bevidsthed. Vi skal holde afstand, undgå håndtryk og slet ikke give kram og berøre hinanden. Og rent vand, sæbe og håndsprit er blevet en livsnødvendighed og kommet øverst på dagsordenen. Allermest af hensyn til vores udsatte ældre, syge og svage.

Rent vand er et must

Det er ikke meget anderledes, end den måde, vi tænker på, når vi arbejder med at hjælpe mennesker i nød i krig og katastrofesituationer. Også her har hygiejnen topprioritet – næst efter overdækning, vand og mad.

For hvis ikke befolkningen får adgang til rent vand, er de overladt til at drikke flodvand som er forurenet af ekskrementer fra dyr og mennesker. Det beskidte vand giver ondt i maven, diarré og kolera – og smitter med sygdomme, vi slet ikke tør forestille os.

Jeg er stolt over, at Mission Øst sikrer rent drikkevand direkte fra friske kilder via rørledninger til vandposter i landsbyer i lande som Tadsjikistan, Afghanistan og Nepal.

Ordentlige toiletforhold

Med til hygiejnen hører også ordentlige toiletforhold. Altså toiletter til kvinder og mænd, der kan aflåses for at undgå blufærdighedskrænkelse og overgreb. Ordentlige toiletter med cisterner, der opbevarer affaldet, så det ikke glider ud i grundvandet og forurener vandløbene. Også bygning af toiletter er en af Mission Østs kernekompetencer.

Vandforsyning og toiletter er en selvfølge her i Danmark, og derfor tænker vi måske ikke så meget over det. Men hvor er det dejligt at kunne vaske sig og tage et varmt bad med jævne mellemrum. At kunne børste tænder og ikke mindst vaske hænder, vaske op og gøre rent med jævne mellemrum, så bakterier ikke får lov til at udvikle og sprede sig. Det sætter vi måske mere pris på nu, hvor vi selv oplever en smitsom virus blandt os. Vi ser, hvor store og omvæltende konsekvenser den har både hos det enkelte menneske og samfundet.

Ikke smart, men absolut nødvendigt

Mission Øst samarbejder med flere hjælpeorganisationer i flygtningelejre og andre områder, hvor flygtninge og fordrevne opholder sig. Hver organisation får ansvar for en del af nødhjælpen, og vores ansvar er typisk det man kalder non food items (NFI), dvs. de dele, der ikke består af fødevarer. Her uddeler vi sæbe, vaskepulver, tandcreme, tandbørster, kopper, kander, baljer, gryder og pander – you name it! Det gjorde vi under jordskælvene i Nepal i 2015, det har vi gjort i Irak gennem flere år, og det gør vi nu i Libanon, hvor 1,5 millioner syriske flygtninge nu opholder sig under kummerlige forhold.

Det er måske ikke lige så appellerende at give penge til tandbørster, kopper og kander; det er sjovere at uddele fødevarepakker. Mad er absolut vigtigt, men helt ærligt: Hvis vi bliver syge og ender med at ligge på gravens rand, er mad ikke til megen nytte.

Hjælp hele vejen rundt

Min pointe er, at det hele hænger sammen – ligesom det gør herhjemme. For at et hjem kan fungere, så børnene kan vokse op sunde og raske, må vi både have rent drikkevand, sund mad, mulighed for tøjvask og alle de nødvendige remedier for at holde hygiejnen i top.

Hvis ikke vi har været klar over det før, er det nu for alvor gået op for os, hvor vigtigt det er at holde god hygiejne og forholde os ansvarligt i forhold til vores medmennesker, så vi ikke risikerer at smitte de udsatte befolkningsgrupper.

Uanset, hvor alvorlig corona-pandemien er, har den trods alt medført dette gode: Vi er blevet opmærksomme på betydningen af ordentlige vand- og sanitetsforhold og gode hygiejnevaner. Den viden og opmærksomhed vil uden tvivl komme mennesker i krige og katastrofer til gavn ude i verden.