De kommende uger står i klimaets tegn, når verdens ledere samles om forhandlingsbordet til årets klimatopmøde. Mission Øst er selvfølgelig tilstede, og det er vi med et budskabet om sikre klimaretfærdighed for verdens fattigste, marginaliserede og sårbare mennesker.
Mission Øst har seks nøgleområder på klimaagendaen, som vi tager med til Dubai. De er:
1. Vesten skal give tilskud. Ikke lån.
Mission East støtter oprettelsen af en fond for “tab og skader”, som indebærer alle de ødelæggelser klimakrisen har medført. Det er sket på Vestens regning og på verdens fattigstes bekostning. Fonden skal opfordre velhavende udviklede lande til at gå forrest som det gode eksempel. Vi mener, at bidrag bør være retfærdige og proportionale i forhold til et lands emissioner, både historiske, udenlandske og indenlandske. Vi opfordrer til en finansieringsmekanisme, der er retfærdig og gennemsigtig, hvor midlerne allokeres så tæt som muligt på de lokalsamfund, der påvirkes af “tab og skader”, og insisterer på, at finansieringen ikke må trække fra udviklings- eller humanitære midler. Vores holdning er klar: hvad der er nødvendigt, er tilskud, ikke lån. Tiden til at betale vores klimagæld er nu. Vi opfordrer verdens ledere til at finde den politiske vilje til at konfrontere menneskehedens største udfordring med solidaritet.
2. Krisen er uretfærdig, og der skal handles hurtigt!
For Mission Øst er klimakrisen gennemsyret af uretfærdighed, der skal håndteres lige så hurtigt. Vi understreger det presserende behov for økonomisk kompensation til samfundene i Palaanta og Chaukune, fjerne landlige områder i bjergene i Nepal. De har lidt betydelige, disproportionale økonomiske og ikke-økonomiske tab og skader som følge af klimaforårsagede katastrofer uden selv at have bidraget til dem. Disse tab er ikke kun kvantitative – de påvirker hverdagen radikalt for disse samfund.
3. Fleksibilitet er nøglen.
Vi går ind for en fleksibel tilgang til handling og opbygning af modstandsdygtighed, der er baseret på klare handlingsgrænser. Vi opfordrer støttere til at tillade en nødvendig fleksibilitet. Det skal til for at sikre, at handling kan indgå som en del af en integreret tilgang til at imødekomme behovene hos dem, der er mest sårbare over for klimakrisens indvirkning.
4. Inddrag lokalbefolkningen og skab advarselssystemer.
Vi understreger vigtigheden af at implementere tidlige advarselssystemer af myndigheder for at mindske skader for sårbare lokalbefolkninger. Det er afgørende, at sårbare og marginaliserede grupper, især kvinder og personer med handicap, effektivt inddrages i beslutningsprocesser, politikskabelse og planlægning. Deres behov bør være kernen i alle handlinger, der bør baseres på pålidelige og tilgængelige data for at sikre, at de modtager rettidig, relevant og passende støtte. Klare og gennemsigtige metoder bør etableres for at holde dem, der har ansvaret, ansvarlige for deres implementering.
5. Inddrag også lokale regeringer.
Vi opfordrer til at styrke og inddrage af lokale regeringsinstitutioner i reduktion og håndtering af risiko for katastrofer samt klimatilpasning og modstandsdygtighed. Lokalregeringer bør udstyres med opdaterede politikker, juridiske redskaber og ressourcer (herunder finansiering) til katastrofeberedskab, respons og genopretning samt til implementering af klimavenlige udviklingsinitiativer.
6. Tilsidesæt nationale budgetter til klimahandling!
Vi opfordrer regeringer til at forpligte sig til at afsætte en fastsat mængde af deres nationale budgetter til at sikre reel klimahandling og til at bestræbe sig på reduktion af katastroferisici. Denne forpligtelse bør være gennemsigtig med planlægning og retfærdig fordeling af midler.
Mission Østs event til COP28: En fond for tab af skader
Den 6. december kl. 16.45-18.15 afholder Mission Øst sammen med organisationen Karnali et event til klimatopmødet. Øverst på dagsordenen står “Tab og skader” på det præsentationspapir Ujjwal har med sig til Dubai. Ujjwal er landechef for Mission Øst i Nepal. Han skal sammen med sin makker Dili fra Karnali gøre publikum og verdens topledere, heriblandt den nepalesiske premiereminister, opmærksomme på vigtigheden af en fond for tab og skader. Det skal bl.a. ske med Ujjwals og Dilis dybe indsigt i lokalfortællinger fra fjerntliggende bjergområder i Nepal, hvor mange samfund lider af klimakrisens uundgåelige aftryk.