Annette Them Serup er ny administrations- og økonomidirektør i Mission Øst.
Hvad har kinesisk, kulturforståelse og en karriere i ngo-økonomi med hinanden at gøre?
Meget, hvis man kender Annette Them Serup. Hun er cand.oecon. fra Aarhus Universitet og exam.art. i Østasien Områdestudiet, hvor hun også har lært det kinesiske sprog mandarin. Og så er hun netop ansat som administrations- og økonomidirektør på Mission Østs hovedkontor i Hellerup.
Annette Serup kommer fra en stilling som regnskabschef i Mellemfolkeligt Samvirke og har tidligere været controller i Dansk Røde Kors’ internationale afdeling og regnskabs- og administrationschef i Det Internationale Råd for Rehabilitering af Torturofre (IRCT), som den danske organisation Dignity har søsat og nu er en del af. Hun har også arbejdet i flere år som konsulent i revisionsfirmaet Deloitte.
Har fundet sin niche
Annette Serup betegner sig selv som ”en noget atypisk profil som økonom”, men interview og CV afslører hurtigt, at hendes særlige profil med både sproglige og matematiske færdigheder passer lige ind i den såkaldte ”ngo-branche”.
For det handler ikke kun om tal og kolonner, systemer og strukturer. Der skal mere til:
– Jeg vil gøre en forskel med min økonomifaglige baggrund. Det giver noget ekstra at arbejde for et højere formål; at hjælpe mennesker og gøre verden til et bedre sted. Det giver en rigtig god energi, siger hun.
”Der må være et drive”
Hvorfor søgte du netop ind hos Mission Øst?
– Det pirrede min nysgerrighed, at vi arbejder i områder, der ofte er ramt af konflikt og katastrofe. Jeg blev blæst bagover og tænkte: Hvordan kan det over hovedet lade sig gøre at arbejde i lande som Afghanistan og Nordkorea? Der må være noget særligt ved den organisation! Der må være et drive. Nogen, der virkelig vil noget!
Og nu er Annette Serup med på teamet med sit eget ”drive” og skal styre et årligt budget på 79 millioner kroner (2020) til gavn for hundredtusindvis af mennesker i Afghanistan, Armenien, Irak, Libanon, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan.
Lille organisation med stor berøringsflade
Ud over en stærk økonomisk faglighed er hun også fortrolig med at kommunikere på tværs af kulturer. Og det har hun brug for i relationen til medarbejdere og partnerorganisationer i de ni projektlande, den operationelle afdeling i Bruxelles og søsterorganisationen i Berlin.
– Det tiltaler det mig, at vi på den ene side er lille organisation med relativt få medarbejdere på hovedkontorerne. Men på den anden side er der over 200 ansatte. Mission Øst er en lille organisation med en stor berøringsflade. Det viser behov for struktur og mulighed for at opbygge effektive systemer. Så her satser jeg på at kunne gøre en positiv forskel.
Kobler af med at cykle på Europas landeveje
Annette Them Serup er gift med Kim, som hun har to voksne børn sammen med. Da børnene var små rejste familien ud i verden i tre måneder og fik smag for andre kulturer. Det førte i første omgang til en udstationering i Bruxelles, men har siden påvirket Annette til at søge tilbage i ngo-branchen.
Hvad gør du for at koble af fra alverdens problemer?
– Jeg har altid løbet meget og løb en maraton for nogle år siden. De senere år er jeg også begyndt at cykle landevejscykling sammen med min mand og et vennepar. Vi har bl.a. cyklet til Frankrig og nydt det smukke landskab. Det afslappende at være ude i naturen, mærke vinden, standse op ved en café og få et glas vin og bare nyde livet.