Pigen Sabrina maler sin sorg ud på lærredet.
Af Svend Løbner 24. nov 2021 |

Yazidikvinder maler sig ud af sorg og smerte efter overgreb

På Mission Østs medborgercenter i den irakiske by Sinjar sidder en gruppe piger og kvinder og maler de overgreb, de ikke kan udtrykke med ord. Smerte over død, sorg over forsvundne venner og egne traumer efter vold og seksuelle overgreb. Malerier af forfulgte yazidikvinder vises i Hellerup torsdag.

Sabrina maler en pige, der græder op ad en væg. Maleriet forestiller hende selv. For sådan har hun det. Den unge yazidipige græder indeni over, at hendes veninde fra skolen er sporløst forsvundet. Klassekammeraten forsvandt, da terrorbevægelsen Islamisk Stat indtog Sinjar i Irak, slog mændene ihjel, voldtog kvinderne og bortførte unge piger som sexslaver. Blandt andet hendes veninde.

Sabrina har ikke set hende siden. Derfor græder hun. Derfor står hun op ad en mur, som står ubønhørligt som en uoverstigelig forhindring. Men på Mission Østs medborgercenter i Sinjar lærer hun at bearbejde sin sorg ved at male lige det, hun føler. Ord kan ikke beskrive smerten, men det kan et maleri. Derfor letter det at male smerten ud på lærredet.

På billedet ser vi Sabrina fortælle sin historie til Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen ved et nyligt besøg i Irak.

sort røg stiger op fra massegraven.

Kan ikke slippe lugten

Et andet maleri viser mennesker i et underjordisk flammehav. Bomber falder, jorden brænder og ligene ligger forkullede. Imens stiger stanken af brændt kød i form af røgsøjler fra jordens dyb.

Det er den lugt af brændt kød, Fatima ikke kan få ud af sine næsebor. Derfor har hun svært ved at slippe minderne. Om dengang for syv år siden, da Islamisk Stat angreb deres by og spredte død og ødelæggelse.

Men når hun får mulighed for at placere de forfærdelige minder på lærredet i Mission Østs medborgercenter, kan billederne – og stanken af lig – måske fortage sig.

Afdød pige er blevet forbillede for retfærdighed.

Pige begik selvmord i protest

Et maleri af en engel med blod fra hænderne fortæller historien om en pige, der blev taget til fange af Islamisk Stat. Kort efter begik pigen selvmord. Hun nægtede at finde sig i krigernes forfærdelige overgreb.

I dag betragtes hun som helgen af det yazidiske samfund. Pigen minder dem om renhed, uskyld og modstand mod terror og inspirerer dem til retfærdighed.

Nyheder fra Irak

Ingen tilgængelige nyheder.