Shiraz Amirkhanyan er lænket til sin kørestol, som han dog kan køre ræs i. I dag er it-specialisten til stor inspiration for børn, unge, forældre og veteraner fra krigen i Nagorno-Karabakh.

Shiraz Amirkhanyan er et stort forbillede for unge mænd, der kommer sårede og lemlæstede tilbage fra krigen om Nagorno-Karabakh. Han blev selv alvorligt såret under sin militærtjeneste i 2015, hvor han mistede sin førlighed og nu må bruge kørestol.

Men han er mentalt stærk og har ikke mistet sin tro på og kærlighed til livet. Det fortæller Mission Østs partnerorganisation i Armenien, Bridge of Hope (Håbets bro).

I dag arbejder Shiraz som video ”live streamer” i en af de førende it-virksomheder i Armenien. Fra tid til anden modtager han behandling på et rehabiliteringscenter for veteraner i Jerevan.

Vandt kørestols-maraton

Et team fra Bridge of Hope mødte Shiraz første gang ved et stort kørestolsmaraton, som organisationens unge havde arrangeret. De lagde især mærke til Shiraz, da han blev annonceret som en af vinderne af ræset.

Fra den dag blev Shiraz et trofast medlem af det unge team. Med sit store gåpåmod og humoristiske sans bragte han en ny bølge af inspiration til den unge gruppe, der taler for at unge med handicap opnår samme rettigheder som alle andre.

Happening med filharmonikere

Shiraz er ivrigt engageret og deltager i så mange seminarer og workshops i projektet som muligt. Han deltog også i en storstilet flash mob kaldet “En dag i kørestol”, organiseret i samarbejde med Armeniens nationale filharmoniske orkester. Her viste han sammen med andre fra teamet, hvilke udfordringer mennesker med handicap oplever i deres daglige rutine.

Med tiden er Shiraz blevet et stort forbillede, ja ambassadør, for sine jævnaldrende. Han er især en inspiration for de unge mænd, som kommer hjem, lemlæstede efter krigen om enklaven Nagorno-Karabakh. Mange tusinder unge drenge og mænd kommer hjem med fysiske handicap og psykiske mén.

Deler ud af sine erfaringer

Shiraz deler også sine erfaringer og visioner for menneskerettigheder med forældre til børn med handicap. Han er også med til at sikre, at skoler og højere uddannelsesinstitutioner er udstyret med ramper og andre handicapvenlige indretninger.

Bridge of Hope kæmper for, at børn og unge med handicap får samme ret som alle andre og bliver inkluderet i skole og samfund. Organisationen blev oprettet i 1996 og virker nu i Armeniens hovedstad Jerevan og gennem fire regionale centre i Tavush-provinsens mest afsidesliggende landområder.

Bridge of Hope vandt i 2014 UNESCO’s pris for sin indsats for at fremme inkluderende undervisning for personer med handicap.