I udviklingsarbejdet er kartoflen måske en svær sællert, når den ene humanitære krise efter den anden kalder på verdens opmærksomhed og støtte. Men i Nordkorea er den lille gul-grå gnalling sprængfyldt med transformativ power: den baner vejen for mindre afhængighed af den humanitære hjælp.
I Danmark er det efterhånden blevet mode at sige, at man ikke spiser kartofler. Stadigt flere danskere vælger at udelade kartoflen fra deres kost på grund af dens høje indhold af stivelse, der hævdes, at gøre det sværere at holde ”den slanke linje”.
I Nordkorea, hvor Mission Øst har været tilstede siden 2011, er kartoflen imidlertid et vitalt redskab i kampen mod de tilbagevendende perioder med fødevareusikkerhed, som løbende har skabt behov for akut hjælp til at dække de mest basale kaloriebehov.
Dermed er kartoflen netop et af de allervigtigste nexus-værktøjer, der på sigt kan mindske behovet for akut fødevarehjælp og styrke fundamentet for en varig og stabil forsyning af mad til landets kriseramte befolkning.
Bindeled mellem nødhjælp og udvikling
Kartoflen er med andre ord selve bindeleddet mellem den akutte humanitære bistand og den langsigtede udvikling, der gør nordkoreanerne i stand til selv at dække deres egne fødevarebehov på sigt. Dette er desto mere påtrængende i et land som Nordkorea, der sjældent står øverst på modtager-listen, når krisen rammer – det gør den ofte.
Mission Øst er p.t. den eneste danske organisation, der yder hjælp til Nordkoreas befolkning, og derfor er det os magtpåliggende at supplere vores eksisterende nødhjælpsprogrammer, med målrettede indsatser, der mindsker afhængigheden af den akutte hjælp.
Kartoflen kan udfylde “hunger gap”
Mission Øst har således valgt at overtage et kartoffel-projekt, som den finske NGO Fida, begyndte i Nordkorea i 2013. Når kartoflen er en effektiv ”nexus-agent” skyldes det, at kartofler besidder en lang række ernærings- og produktionsmæssige fordele sammenlignet med andre afgrøder.
Således fortæller Missions Østs programansvarlige i Nordkorea, Sakari Koivula: ”Når det er afgørende at støtte kartoffelproduktionen, er det fordi, kartofler er en afgrøde, der mindsker sårbarheden i forhold til fødevaremangel, fordi den modner hurtigere end fx hvede og majs. Kartoflen er på den måde i stand til at stille den værste sult i perioder, hvor andre afgrøder endnu ikke ville give noget udbytte.”
Kartofler udfylder på den måde det såkaldte ”Hunger Gap”, den kritiske mangelperiode mellem to høste, som ofte har kaldt på regulær humanitær fødevarehjælp.