Klimaforandringerne har for alvor sat sit præg på Nepal, hvor man i de udsatte bjergområder er dybt afhængig af et sundt økosystem for at kunne skaffe mad på bordet i de fattige områder. Det har en gruppe af unge piger besluttet sig for at gøre noget ved.

I landsbyen Unapani, der ligger i Sarkegad kommune i Nepal, er befolkningen og hele området hårdt ramt af klimaforandringer. Det bliver kun værre år for år. Uregelmæssig nedbør, langvarig tørke og skovbrande har tydeligt været grund til fortsat dårligere høst og dermed færre afgrøder fra landbruget. Det truer både fødevaresikkerheden og har også en negativ indvirkning på borgernes levebrød.

Befolkningen fælder tærer, så arealerne kan bruges til græsning af dyr. I et sårbart økosystem giver fældning af træer en stor risiko for naturkatastrofer som jordskred, oversvømmelse og stenskred. Og befolkningen mangler ofte både foder til dyrene og brænde til madlavning m.m.

Der er simpelthen behov for flere træer og mere skov i området.

Unge piger gør noget ved det

Nu har 25 unge piger fra gruppen Namuna taget skovlen i egen hånd i projektet SAMARTHYA, som blev oprettet i 2019. Flere af pigerne har fået kurser i, hvordan klimaforandringer påvirker naturen, hvordan mennesker tilpasser sig de nye klimaændringer og hvordan man får de lokale politikere i tale, så de kan handle.