I Nepal tvinges kønsmodne piger i isolation i livsfarlige ”menstruationshytter”, når de har menstruation. Endnu et lig på bordet får endelig konsekvenser.

Menstruation er livsfarlig i Nepal. Det er den 21-årige Parwati Budha Rawat et levende eksempel på. Eller rettere: et dødt eksempel. Hendes lig blev nemlig for nylig fundet i en såkaldt ”menstruationshytte” i en af Nepals landdistrikter. Parwatis svoger, der er mistænkt for at have tvunget hende til at overnatte i hytten under sin menstruation, er netop blevet anholdt af det nepalesiske politi.

Anholdelsen er det første håndgribelige opgør med det tabu, der repræsenterer fraværet af ligestilling og respekt for kvinders rettigheder i Nepal. Det er nemlig første gang nogensinde, at de nepalesiske myndigheder griber ind over for den rodfæstede tradition, der i Nepal går under navnet chhaupadi: årsagen til, at adskillige piger som Parwati dør i Nepal hvert år.

Chhaupadi forbinder blodet fra kvinders menstruation med urenhed og fare for samfundet. Traditionen bygger på en idé om, at det kan nedkalde en forbandelse, hvis kvinder kommer i berøring med mænd, hellige genstande, fødevarer, husdyr eller vand fra brønden under deres menstruation. Derfor tvinges mange nepalesiske piger i isolation i primitive hytter uden for hjemmet i den periode, hvor de har deres menstruation.

Kvinders blod er tabu. Ud over den skam og ydmygelse, der er forbundet med opholdet i en ”menstruationshytte”, bringer det pigernes liv i fare og fører til flere dødsfald hvert år. De lave temperaturer i bjergene tvinger pigerne til at opvarme de vinduesløse skure med bål, som ofte medfører røgforgiftning, i nogle tilfælde med dødelig udgang. Pigerne er under opholdet i hytterne også ekstra sårbare over for overgreb og slangebid.

Menstruation er hjerteblod for Mission Øst

Chhaupadi har været formelt forbudt i Nepal siden 2005. Kriminaliseringen af menstruationshytterne har imidlertid ikke været mærkbar i praksis, indtil nu: ”Selvom højesteret har indført loven, er den svær at håndhæve, fordi der er tale om en social norm, som er dybt rodfæstet,” siger Pashupati Kunwar, en menneskerettighedsaktivist fra Accham-distriktet til den britiske avis The Guardian.

Ofte er pigerne selv med til at opretholde det tabu, der omgærder deres menstruation, og modsætter sig løbende aktivisters forsøg på at ødelægge chhaupadi-skurene ved selv at sætte telte op i stedet. Derfor, tilføjer Kunwar, kræver beskyttelse af kvinders rettigheder også, at der arbejdes med en mentalitetsændring hos pigerne selv.