Parasa hører til lavkasten ”de urørlige”, og som pige overbebyrdes hun med husarbejde. Samtidig isoleres hun hver måned i et udhus, mens hun har menstruation. Men i Mission Østs læsegruppe lærer hun om sine rettigheder og får hjælp til at lave lektier.
Er du fattig, marginaliseret og stigmatiseret, er du ekstra sårbar. Det er situationen for 14-årige Parasa fra Nepal. Hun tilhører en ekstremt fattig dalit-familie. Dalitter er den lavende kaste i hinduismen og betragtes som urørlige.
Isoleres hver måned
Dertil kommer, at familien praktiserer chhaupadi, som går ud på, at piger og kvinder under menstruation og efter fødsel isoleres i udhuse, hytter eller kostalde. Her lever de af madrester, og skal de have noget at drikke, må de gå til floder, hvor de også må vaske sig. De må ikke røre ved vandposter og afgrøder, for da bliver de urene!
Men Parasa får hjælp og støtte gennem en af Mission Østs læsegrupper for piger og kvinder. Hun kommer jævnligt i gruppen som samles udendørs på grund af Corona. Og hun lærer sine rettigheder at kende og får hjælp til at lave lektier og holde skolegangen ved lige.
Tør stå ved sine holdninger
”Nu tør jeg udtrykke mine tanker og holdninger over for familie og samfund uden at være bange. Min mor er så stolt af mig!” siger hun.
For ja, moren kan lavende sætte sig ind i, hvordan Parasa har det. Hun er jo selv underlagt de samme begrænsninger, både som dalit og kvinde. Og hun ved, at det er farligt at opholde sig i de uhumske udhuse under menstruation.
Blot sidste år døde 13 piger i en enkelt kommune på grund af slangebid og røgforgiftning. Røgen tog kvælertag på pigerne, da de var nødt til at tænde bål i udhuset for at holde varmen.
Laver mad til 12 personer
Men kastesystem og isolation under menstruation er ikke det eneste, Parasa må kæmpe med. Som kvinde er hun også overbebyrdet af huslige pligter. Hun tager sig af kvæget, samler frugt, henter vand og laver mad til en hel familie på 12 personer.
Så hvordan får hun tid til at læse lektier og øge skolekundskaberne?
Her rækker Mission Østs læsegrupper en hjælpende hånd, så hun er klar til at fortsætte i 9. klasse, når skolerne åbner igen efter Corona.
Læs her, hvordan du kan hjælpe piger og kvinder fri af undertrykkelse.