800 børn og unge piger i et af Nepals fattigste områder kan nu få lektiehjælp og blive bevidste om deres rettigheder takket være penge fra Danmarks Indsamling. En af dem er 13-årige Kalpana.
Husker du Danmarks Indsamling i februar? Den rekordstore tv-indsamling indbragte over 120 mio. kr. til Coronaramte børn verden over. Mission Øst modtog 1,75 mio. kr. fra indsamlingen til sårbare piger i Nepal. Og nu er 20 læsegrupper for i alt 400 teenagepiger i fuld gang. Derudover er der igangsat læsegrupper til 18 klasser for 400 mindre skolebørn.
Tvunget til husarbejde
Læsegrupperne er virkelig en kærkommen støtte til børn og teenagere, der ikke har været i skole i otte måneder på grund af Coronapandemien, fortæller Mission Østs landechef Ujjwal Amatya fra Katmandu.
Han har lige besøgt læsegrupperne i den fattige Palanta kommune i Nepals bjerge, hvor han blandt andet mødte 13-årige Kalpana Sarki, der ikke går i skole, selv om skolerne langsomt er ved at åbne igen.
Det skyldes blandt andet, at hun som den ældste pige i familien er tvunget til at hjælpe sin mor med hårdt husarbejde. Moren er enlig forsørger og er blevet arbejdsløs på grund af Coronanedlukning.
Støtter familiens økonomi
Skolefraværet skyldes også, at moren ikke har råd til at give Kalpana skolematerialer og den obligatoriske skoleuniform.
– Jeg vil så gerne læse, men min families vanskelige økonomi får mig til at føle mig så ussel. Jeg vil gerne hjælpe min mor og glæde min familie, fortæller Kalpana.
På grund af Danmarks Indsamling kan piger som Kalpana nu indhente deres skolekundskaber, mens deres familier får en håndsrækning med økonomien.
Pigerne får større selvtillid
Læsegrupperne øger ikke kun pigernes viden, fortæller Ujjwal Amatya. De får også større selvtillid. Det lagde han mærke til ved sit seneste besøg i Palanta:
– Før var pigerne generte, mutte og tilbageholdende, men nu er de mere åbne, udadvendte og glade. De snakker og synger og tør fortælle om deres følelser. Jeg husker især på en ung pige, som slet ikke kunne tale, da hendes mor sendte hende til læsegruppen. I dag fungerer hun normalt og deltager i skolearbejdet på lige fod med kammeraterne.
Sådan noget rygtes i hele landsbyen og inspirerer andre forældre til at sende deres piger i læsegruppe, fortæller landechefen.
Sådan fungerer læsegrupperne
Hver gruppe har en facilitator, som underviser pigerne i livsfærdigheder, menneskerettigheder, social sikkerhed, reproduktiv sundhed og deres rettigheder ved kønsbaseret chikane og overgreb. Den læring deler de med andre piger i landsbyen, hvor de også arrangerer kampagner og demonstrationer for børns og kvinders rettigheder.
Ud over de 20 læsegrupper for unge piger, giver Mission Øst også lektiehjælp til de mindre børn i to læringscentre – 18 lektieklasser i alt. Mission Øst regner med at kopiere konceptet med læsegrupper og lektieklasser i Palantas tilstødende kommuner.