COVID-19 risikerer at sprede sig ukontrolleret, fordi mange nepalesere ikke vasker hænder. Mission Øst oplyser og sender sæbe og hygiejneartikler til over 38.000 personer i den fattige Karnali-provins. Mission Østs landeleder Ujjwal Amatya fortæller direkte fra Katmandu.
”Vi har aldrig oplevet denne situation før. Vi havde jordskælv i 2015, men det ramte kun bestemte områder. Denne gang lider hele landet. Folk er meget bange for COVID-19.”
Det fortæller Mission Østs landeleder Ujjwal Amatya direkte fra den nepalesiske hovedstad Kathmandu. Han tilføjer:
”Befolkningen får ikke mad nok. Sundhedsvæsenet fungerer dårligt. Børnene er sendt hjem fra skole og går glip af deres uddannelse. Det kommer også til at påvirke regionens fremtid. Det er en stor katastrofe. Det er værre end jordskælvet.”
Folk går 10-12 dage efter mad
Nepal er som mange øvrige lande lukket ned, og det kaster den fattige befolkning ud i en fødevarekrise af dimensioner.
”De fleste nepalesere arbejder i Indien, Golflandene og andre lande. Indien har lukket grænsen, og det meste af vores mad kommer i øjeblikket fra Indien. I Kathmandu er der ikke mad nok, og prisen på den mad, der er tilbage, er steget voldsomt. Det går især ud over fattige familier, unge studerende og personer med handicap.”
”Ude i landsbyerne er folk meget bange, fortsætter Ujjwal Amatya. Med landets lockdown får de ikke madforsyninger nok. Chaufførerne er bange for at køre ind til storbyerne med lastbiler og hente mad.”
”Når der ikke er transport, er befolkningen nødt til at gå i 10-12 dage efter mad, og de får næsten ikke noget at spise, mens de vandrer den lange vej. Folk lider. Jeg føler virkelig med dem,” fortæller Ujjwal Amatya.
Kummerlige karantæneforhold
De første par uger gik det okay, men nu er flere blevet arbejdsløse, fortsætter landelederen.
”Mange nepalesere er i karantæne. Når de nepalesiske arbejdere vender hjem fra Indien skal de i 14 dages karantæne ved grænsen. Og hvis du ser karantæneforholdene… Åh, så er situationen virkelig slem! Der er ingen hygiejneartikler eller ordentlige toiletforhold. ”
Sundhedsvæsenet i Nepal er i krise og har stort behov for hjælp, fortsætter Ujjwal:
”De offentlige sygehuse har ikke nok udstyr til test og behandling. Og de private klinikker tager slet ikke patienter med COVID-19. Derfor støtter vi i alt 21 sundhedsposter i den afsidesliggende Karnaliregion og forsyner dem med masker, håndsprit, handsker og sæbe.”
Sæbe har førsteprioritet:
”Befolkningen i dette område har ikke for vane at vaske hænder efter toiletbesøg og inden de spiser. Så vi prøver at skabe opmærksomhed om hygiejne og uddeler sæbe og desinfektionsmidler til husstandene.”
Mission Østs ekspertise kommer til gavn
Mission Øst målretter hjælpen til to distrikter i Karnali: Humla og Kalikot. I skrivende stund er 6.416 husstande med omkring 38.498 personer allerede nået.
Mission Øst indgår i en klynge sammen med andre hjælpeorganisationer under FN. På den måde kan hver organisation yde den hjælp, de er eksperter i. Mission Øst har ekspertise i netop vand, sanitet og hygiejne, og den kommer vel tilpas. Ujjwal Amatya arbejder hjemmefra som de øvrige medarbejdere på Mission Østs kontor i Kathmandu. Herfra kontakter han leverandører og transport via telefon og e-mail. Og det er lykkedes at finde nogen, der kan transportere hjælpen op til de fattige landsbyer.
”Vi forsøger at finde transport, men ingen ønsker at tage afsted. For chaufføren kan ikke spise undervejs, fordi alle madstationerne på vejen er lukkede. Men vi har heldigvis fundet et transportselskab, som hjælper os og tager alle vores pakker med ud i felten.”
Hjælp kastes ned fra fly
Skal man helt op i bjergene, hvor kun smalle bjergstier fører op til landsbyerne, foregår transporten på æselryg eller med fly. Også det er lykkedes efter lange forhandlinger. ”Der er flyveforbud, men staten har lov til at flyve, og her har vi heldigvis lige fået en aftale i hus, så vi nu har fløjet en sending hygiejneartikler op i bjergene. Vi bruger vores netværk, så godt vi kan,” smiler Ujjwal Amatya.
Men fremtidsudsigterne er dystre. Hvordan vil Corona-smitten udvikle sig? Hvor mange vil lide af fødevaremangel i kølvandet?
”Krisen er kun lige begyndt, og vi ved ikke, hvad der vil ske med et fattigt land som Nepal,” sukker han.
Sådan arbejder vi i Nepal
Mission Øst arbejder især i den fattige og afsidesliggende Karnali-provins i det nordvestlige hjørne af Nepal. På grund af begrænsede ressourcer satses især på to distrikter: Humla og Kalikot. Her modtager befolkningen oplysning og hjælpepakker med sæbe og hygiejneartikler. 6.416 familier med 38.496 personer er allerede nået. Mission Øst støtter også 21 sundhedsposter med masker, håndsprit, handsker og sæbe.