Hvordan komme sig efter krig, død og ødelæggelse? Påskens opstandelsesbudskab demonstrerer den livskraft som gennemstrømmer naturen og giver håb om, at også flygtninge og fordrevne fra Ukraine kan vende tilbage til et nogenlunde normalt liv igen.
Død og opstandelse. Det er Påskens budskab i kirker landet over, og det er håndgribelig virkelighed i krise- og konfliktramte lande. Også i Ukraine, hvor hundredvis af døde og sårede efterlader både nære pårørende og hele verden i chok. Men hvor myndigheder allerede nu appellerer om hjælp til at genopbygge ødelagte byer, så flygtninge og fordrevne kan vende hjem.
Sikke et mod! Hvilken overlevelseskraft!
I Mission Øst er vi gang på gang vidne til menneskers evne til at fastholde håb midt i håbløsheden og bevare modet til at genopbygge deres liv efter krig og katastrofe.
Vi ser det hos syriske flygtninge i Libanon, der planter små køkkenhaver i flygtningelejrene, så de kan give deres børn mad med næring og vitaminer. Vi ser det i Irak, hvor yazidikvinder, der blev voldtaget af ISIS-krigere, starter egne virksomheder, så de kan forsørge deres familier. Og vi ser hos vores 100 medarbejdere i Afghanistan, der bliver i landet trods vanskeligheder efterTalebans magtovertagelse, for at hjælpe deres landsmænd med at overleve en truende sultkatastrofe.
Og vi ser det nu i Ukraine, hvor vi støtter hundredvis af frivillige, der giver flygtninge og fordrevne mad, medicin, hygiejneudstyr og overnatningsmuligheder.
Det kan se ud som om døden har overtaget. Men nej! Under overfladen spirer livet, styrken, miraklet. Ligesom vi nu ser det i vores haver og naturen omkring os. Foråret får planter til at spire frem af den jord, som før var stivnet af frost og dækket af is og sne. Det ser vi nu i den ukrainske folkesjæl, der ligner apostlen Paulus’ virkelighed: ”I alt er vi trængt, men ikke stængt inde. Vi er tvivlrådige, men ikke fortvivlede. Vi forfølges, men lades ikke i stikken. Vi slås til jorden, men går ikke til grunde. Altid bærer vi den død, Jesus led, med i legemet, for at også Jesu liv kan komme til syne i vort legeme.” (2. Kor. 4:8-10).
Det er opstandelse. Det er kirkens budskab. Og det er vi vidne til i Ukraine lige nu. Påskens opstandelsesbudskab demonstrerer den livskraft, som giver håb om at flygtninge og fordrevne kan vende tilbage til et nogenlunde normalt liv igen.
Billedet: Betina Gollander-Jensen foran en bombesprængt kirke i den irakiske by Sinjar.