BAGGRUND: En dugfrisk FN-rapport beretter om ekstrem vold fra både den syriske regering og oprørere 10 år efter den syriske borgerkrig startede i marts 2011. Mission Øst uddeler akut nødhjælp til ramte familier.
Den 11. marts fremlægges en rapport over menneskerettighedskrænkelser i det borgerkrigsramte Syrien for FN’s Menneskerettighedsråd. Rapporten afslører, at både myndigheder og oprørsgrupper overskrider grundlæggende menneskerettigheder ”for kortvarig politisk gevinst eller under påskud af at bekæmpe terrorisme”.
Det er under disse svære forhold Mission Øst uddeler akut nødhjælp til hårdt ramte familier i Syrien og støtter syriske flygtninge i Libanon.
Et land i opløsning
Rapporten til FN’s Menneskerettighedsråd er udarbejdet af en uafhængig international undersøgelseskommission og markerer 10-året for den syriske borgerkrig. Krigen eskalerede den 15. marts 2011, da det syriske militær skød mod demonstranter i byen Daraa og dræbte fire personer.
Siden er Syrien gået i opløsning med mere end halvdelen af den syriske befolkning fordrevet enten internt eller eksternt. Byer er blevet til ruinhobe, og væbnede aktører udnytter stadig befolkningen, lyder rapporten, der bygger på 60 undersøgelser og 8.000 interviews.
”Syriske familier i befolkningstætte områder har lidt under enorme luft- og artilleribombardementer; de har udholdt angreb af kemiske våben, og måttet udholde belejringer, der har ført til sult og bremset nødhjælp. Overtrædelserne kan betyde forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og andre internationale forbrydelser, herunder folkedrab,” lyder rapporten.
Familier betaler prisen
Den beretter om ”den mest afskyelige overtrædelse af international humanitær og menneskerettighedslov begået mod civilbefolkningen i Syrien siden marts 2011”.
”Børn, kvinder og mænd i Syrien har betalt prisen for at en brutal autoritær regering har udløst ekstrem vold for at dæmpe uenighed,” udtaler formand for kommissionen, Paulo Pinheiro.
Det er under disse forhold Mission Øst uddeler akut nødhjælp til familier i byerne Homs og Aleppo i Syrien. Her er der er netop uddelt pakker med fødevarer, hygiejneudstyr og værnemidler til 5.400 personer. Samtidig skal et jobtræningsprogram hjælpe med at starte egne virksomheder, så familier kan brødføde sig selv.
Mission Øst støtter også syriske flygtninge i Libanon. I tre psykosociale centre modtager flygtningene psykologhjælp, juridisk vejledning og hjælp til registrering, så de kan modtage sundhedsydelser og deres børn kan komme i skole.
Se, hvordan du kan støtte her.