Syriske flygtningebørn i Libanon er frustrerede over coronarestriktioner og døjer fortsat med efterdønninger fra eksplosionen i Beirut sidste efterår. Men et Mission Øst-støttet medborgercenter letter presset.
Yamama græder og plager sin mor om at få lov til at besøge sin veninde. Scenen udspiller sig ved indgangen til et Misson Øst-støttet medborgercenter i Beirut-bydelen Achrafieh i Libanon.
Den 6-årige syriske flygtningepige forstår ikke, at coronavirus smitter, og at hun derfor kun må være sammen med det samme begrænsede antal personer.
Børnene er mest påvirkede af corona-nedlukningen, lyder vurderingen fra lokale medarbejdere i medborgercentret. Børn behøver plads og leg med andre børn for at udvikle sig. De er henvist til skærme, og deres mentale sundhed er på spil.
Børnene mistrives
Lama kommer på centret med sine fire børn mellem 7 og 13 år. Børnene modtager skoleundervisning på familiens eneste mobiltelefon, så det er et problem, når alle klassetimer foregår samtidig. Og forældrene ved ikke, hvordan de skal hjælpe børnene med deres lektier.
”Mine børn siger hele tiden, at de keder sig. Deres humør svinger op og ned,” fortæller Lama. Derfor er det både en lettelse og adspredelse at komme på medborgercentret, der drives af Mission Østs udførende samarbejdspartner Tabitha.
På centret kan børnene lege og lære, mens deres forældre undervises i livsfærdigheder. Alle bærer maske, afspritter hænder og får målt deres temperatur ved indgangen.
Psykiske efterdønninger
Men corona-nedlukning er ikke det eneste, der trykker børnene i Beirut, der fortsat døjer med psykiske efterdønninger af den voldsomme eksplosion, der ramte den libanesiske hovedstad tilbage i august 2020.
Socialarbejdere fra centret har lavet en hotline, hvor forældre kan ringe ind og få råd. Og børnene kan komme på medborgercentret, hvor aktiviteter letter det psykiske pres.
FAKTA: Indsats for at bryde statistikken
• Libanon er den største modtager af syriske flygtninge per indbygger. Der er i øjeblikket 1,5 mio. syriske flygtninge.
• 89% af de syriske flygtninge i Libanon lever under fattigdomsgrænsen.
• Siden 2019 har det libanesiske pund mistet 80% af sin værdi.
• Mission Østs lokale samarbejdspartner Tabitha driver tre medborgercentre i hhv. Aley, Batroun og Achrafieh.