– Det rører mig dybt, at yazidikvinderne siger stop for overgreb. Og at de har fundet værdighed. Det fortæller billedkunstner Karsten Auerbach efter at have set malerier fra yazidier under traumebehandling i Irak.

– Det rører mig dybt at opleve kvinder, der er kommet til et punkt, hvor de siger stop. Islamisterne har ødelagt deres by, deres kultur og deres liv, og nu vil de ikke finde sig i mere. De har fået tæsk, masser af tæsk, og nu siger de fra over for et liv, de også risikerer at havne i fremover.

Det udbryder Karsten Auerbach spontant, da han får tilsendt fil med 16 malerier, fremstillet af yazidikvinder, der er ved komme sig efter overgreb og voldtægt fra Islamisk Stats krigere, da de indtog yazidiernes hovedby Sinjar, dræbte mænd, voldtog kvinder og bortførte unge piger som sexslaver.

Får sat begreb på uhyrlige oplevelser

Mange af kvinderne kan ikke udtrykke de forfærdelige oplevelser med ord; men ved at male hvad de husker og føler, får de alligevel sat begreb på uhyrligheder, som er svære at forestille sig.

– Det er stærkt at opleve kvinder som midt i ulighed og social kontrol har fundet et sted i sig selv, hvor de har meldt sig ud af det patriarkalske for at kunne holde ud at leve som de kvinder, de er. Jeg ser også i malerierne, at de er kommet frem til en værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned, siger Karsten Auerbach.

”Kunsten at male sig ud af et hjørne”

Og han ved, hvad han taler om efter et år med psykiatriske patienter på Odense Universitetshospital, hvor han stod i spidsen af projekt ”Kunsten at male sig ud af et hjørne”. Ved at male sammen med patienterne, fik de netop sat ord på svære følelser og øjne håb om livets lyse sider.

Præcis som mange af yazidikvinderne oplever det på Mission Østs medborgercenter i Sinjar, hvor kvinderne får kunstterapi, deltager i samtalegrupper og bliver oplært i at starte og drive virksomheder, så de kan forsørge sig selv og deres børn.

Kropsligt symbolsprog gør indtryk

– Nogle af kvinderne er meget dygtige rent kunstnerisk, men alle bruger et symbolsprog, der er meget kropsligt, fortæller Karsten Auerbach. – Beskueren mærker volden, ondskaben, brutaliteten. Kvinder i bur, bundet, lænket med kæder, alt vidner om, at brutaliteten er selvoplevet, tilføjer han.

Mission Øst har igangsat en vandreudstilling med yazidimalerierne, først i Hellerup, så Vesterbro, og i marts vil de blive vist i Humlebæk.