Hvordan klare man sig som voldsramt og traumatiseret pige eller kvinde efter flere år i fangenskab hos terrorbevægelsen IS? Psykisk førstehjælp på Mission Østs medborgercenter i Sinjar lindrer kvindernes smerter og styrker deres selvtillid. Vi har talt med tre nøglemedarbejdere på centret.

Forestil dig at du ar været indespærret og udsat for tortur og seksuel vold i årevis. Endelig er det lykkedes dig at flygte, og nu er du vendt tilbage til din hjemegn. Du søger dit hus, spejder efter de mennesker, du kendte fra før.

Men ingenting er som før. Ud over dit indre kaos er også din by i kaos. Sådan er det for overlevende fra IS’ massakre på yazidierne i Irak den 3. august 2014.

Hvor er der et holdepunkt, hvor voldsramte, traumatiserede mennesker, især piger og kvinder, kan få hjælp til at starte en ny tilværelse?

En oase i ørkenen

Her kommer Mission Østs medborgercenter i yazidiernes hovedby Sinjar ind i billedet som en oase midt i en ørken. Hver dag kommer mellem 25 og 30 piger og kvinder til centret for at få psykisk førstehjælp gennem sociale aktiviteter og individuelle samtaler med en psykolog. Lige så mange børn møder op hver dag for at lære forskellige skolefag, lege og dyrke sport. Centret er også åbent for unge mænd, selv om mange af dem ikke vil erkende, at også de har brug for hjælp. tydeligt: Jeg tror på jer!

– Men vi venter ikke på, at folk kommer til os, fortæller Vajeen Tayeb, der er uddannet sociolog og chef for Mission Østs beskyttelsesprogram i Irak.

– Vi rækker også ud til lokalsamfundet gennem teams, uddyber hun. – 45 unge frivillige er fordelt i seks grupper og sendt ud i seks områder i og omkring Sinjar, hvor de går fra hus til hus og oplyser befolkningen i kvinders rettigheder, mental sundhed og psykosocial støtte.

Aktiviteterne er baseret på anmodning fra lokalsamfundet. Mission Øst gennemfører fokusgruppediskussioner og gennemfører de kurser, de vælger, bl.a. syning, slikfremstilling og yoga.

Styrker kvindernes selvtillid

Psykosocial støtte kan lyde en anelse diffust, men det er det ikke for Suzan Saeed, der er teamleder for de medarbejdere, der leder gruppesamtaler og aktiviteter, der skal hjælpe kvinderne tilbage til en almindelig hverdag.