Generalsekretær Betina Gollander-Jensen blev både bevæget og inspireret, da hun i en virtuel rundtur i det ISIS-hærgede Sinjar mødte modtagere af hjælpen fra Mission Øst.
”Jeg har haft et fantastisk møde med medarbejdere og modtagere i Sinjar!”
Det fortæller generalsekretær Betina Gollander-Jensen efter et fire timer langt møde over onlinetjenesten Teams.
”De havde kameraet med rundt, så jeg faktisk følte at jeg var til stede. Både i en maleworkshop for traumatiserede kvinder og på en rundtur i Sinjar, hvor jeg besøgte en lille forretning og var med til uddeling af hygiejneartikler og værnemidler mod Covid-19.”
Betina Gollander-Jensen er vant til at rejse ud i projektområder, men kan af gode grunde ikke rejse ud i verden på grund af Coronapandemien. Men erfaringen gør, at hun hurtigt tale sig ind på dem, hun er sammen med, og læse deres reaktioner.
Fanget af ISIS i fire år
”Rejsen” begyndte i et tre dages malekursus for kvinder, der er traumatiserede efter at have været fanget af terrorbevægelsen ISIS. Gennem at male kan kvinderne få følelser ud som det ellers er svært at få ud ved at tale eller skrive om det, forklarer hun.
”Inden i rummet sidder en gruppe på 10-15 unge kvinder, som én efter én fortæller mig, at de har været fanget og seksuelt udnyttet af ISIS og nu har brug for at bearbejde alle de forfærdelige oplevelser.”
”Det var stærkt! Her sidder de og beretter om noget så grusomt, mens de maler smukke billeder af blomster og fugle. Tænk at mennesker har levet i fangenskab i op til fire år på den måde! De smukkeste unge kvinder!
Samtidig kan Betina Gollander-Jensen godt se, at nogle sidder nervøst og vrider hænder eller næsten manisk stryger sig over håret.
”De har det ikke godt. En 19-årig pige fortalte, at hun havde været taget til fange af ISIS i to måneder og at hendes far og to brødre stadig var fanget af terrorbevægelsen. Hun sad nu tilbage med en mor og et par brødre med ansvar for at forsørge familien. Gennem Mission Øst havde hun fået et bagerkursus og var meget taknemmelig for støtten.”
Fik hjælp til at starte egen forretning
Via kameraet kom Betina Gollander-Jensen også med ud i byen Sinjar.
”Det gjorde et stort indtryk på mig. Ingen træer eller buske, det var fuldkomment bart, blot sand og mure,” fortæller hun.
Før ISIS invaderede området i 2014, boede der 84.000 mennesker i Sinjar. Men under bevægelsens terror blev omkring 85 procent af byen ødelagt. Men midt i den golde og ødelagte by, var der glimt af håb:
”Vi besøgte også en kvinde, som med hjælp fra Mission Øst havde startet sin egen lille forretning, hvor hun solgte juice og kager. Hun viste, hvordan hun dekorerede kagerne flødeskum og appelsinstykker. Det var virkelig flot! Bagefter lavede hun en juice med chokoladestriber op og ned ad glasset. Det havde jeg aldrig set før!”
Så selv om du sidder på kontoret i Danmark, så føler du, at du lige har været en tur i Irak?
”Ja, jeg er meget inspireret – ikke mindst fordi de tog mig med rundt og lod kameraet køre, mens de kørte på vejene.”
Uddeler hygiejneartikler og skaffer vand
Sammen kørte de også ud til en fattig familie med mand, kone og fem børn, som havde mistet deres job og indtægt på grund af Covid-19.
”De modtog en hygiejnepakke med sæbe, vaskepulver, sprit, masker osv. og fortalte os, at det gjorde en kæmpe forskel for dem.”
Undervejs fortalte medarbejderne om det genopbygningsarbejde, som Mission Øst også er i fuld gang med:
”De forklarede, at vandforsyningen i byen blev ødelagt under krigen. Og at en stor årsag til at folk flytter fra et område netop er mangel på vand. Her hjælper Mission Øst med at reparere og genetablere vandforsyningen, så folk kan flytte tilbage og blive boende i deres byer. Det er der hårdt brug for!”
Betina Gollander-Jensen fortsætter sin virtuelle rundtur i Mission Østs projektlande. Næste gang ”lander” hun i Nepal.