Abdullah Said, en 21-årig irakisk IT-studerende, er flygtet to gange fra terrorbevægelsen Islamisk Stat. Nu tager han sig af små børn på et af Mission Østs børnecentre – i en flygtningelejr, hvor han selv bor.Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder
Kemien er åbenlys. Når Abdullah Said underviser drenge og piger i børnehavealderen i arabisk skrivning, smiler og griner begge parter. Det skal være sjovt at lære, og det er det, når han tager sig af de tre- til femårige i Mission Østs børnevenlige område i Nazrawa- lejren.
De sidste par år af den 21-årige IT-studerendes liv har ellers været alt andet end sjove. To gange har han måttet tage flugten fra Islamisk Stat, men nu indgår han i et team på seks ”opdragere”, der er tilknyttet børnecentret på deltid. De både underviser og leger med børnene, og de er alle selv interne flygtninge, der har måttet forlade deres hjemstavn på grund af konflikten i Irak.
Gaderne blev tomme
I 2014 var Abdullah Said studerende i storbyen Mosul, da byen blev indtaget af Islamisk Stat: ”De kom pludseligt,” fortæller han. ”Vi var til timer, da der blev udstedt udgangsforbud. Vi hørte lyden af mortérild, og gaderne blev tomme. Efter et par dage besluttede mange studerende at forlade byen. Vi hørte, at Daesh (arabisk term for IS) nærmede sig.”
Heldigvis for Abdullah befandt hovedparten af IS-krigerne sig ovre på den højre banke af Tigris-floden, mens han selv var på den venstre. Derfor kunne han komme væk – i første omgang til Erbil, hovedbyen i regionen Kurdistan, og senere til sin hjemlandsby i Dibis-distriktet nær storbyen Kirkuk. Det tog ham tre dage at nå hjem. Senere måtte han imidlertid tage flugten igen – denne gang med sin familie – da IS kom ubehageligt tæt på Dibis: ”Vi var i fare og ønskede at komme til et sikkert sted,” forklarer han.
Nu bor Abdullah i Nazrawa-lejren med sin familie. Faderen er død, og han har som den ældste i søskendeflokken på syv et særligt ansvar. Det betyder også, at han er vant til at tage sig af mindre børn, og det mærkes tydeligt, når han på centret er sammen med børnene, som bliver håndteret med en blanding af venlig humor og autoritet.
Fortsætter studierne i Kirkuk
Ansvaret for familien har måske også været medvirkende til, at Abdullah virkelig vil noget med sit liv. Han fik mulighed for at overføre sine IT-studier fra Mosul til en læreanstalt i Kirkuk, hvor han går til undervisning hver eneste weekend. Om et lille års tid bliver han færdig med sin uddannelse.
Det betyder også, at han ikke vender tilbage til Mosul, selv om den bliver befriet. Han følger spændt med i udviklingen i den by, hvor han indledte sine studier, men for ham ligger fremtiden et andet sted – og helst med base i hans egen landsby.
Nutiden deler han dog mellem studierne i Kirkuk og tilværelsen i Nazrawa-lejren. Og en vigtig del af den tilværelse er arbejdet som lærer eller opdrager på centeret: ”Jeg kan lide at arbejde med børn,” siger Abdullah Said med et smil – og man tror ham.