Så længe kvinder ikke tjener deres egne penge, forbliver de sårbare. Kvindelige entreprenører baner vejen for yezidikvinders ligestilling og selvtillid i Sinjar.
Parfume dufter nok ikke for alle af ”frihed” og ”ligestilling”. Det gør det til gengæld for Rana, som snart er klar til at invitere kunder inden for i sin nye parfume-butik i Sinjar, Irak.
Rana blev med sine to sønner og syv døtre taget til fange af ISIS under det brutale og blodige angreb på Sinjar i 2014, som FN i dag anerkender som et regulært folkemord: tusinder og atter tusinder af yezidier blev slået ihjel, bortført, voldtaget, slavegjort og i det hele taget udsat for umenneskelige overgreb. Rana og hendes ni børn blev holdt til fange i seks måneder, indtil Rana blev ført til Syrien, hvor hun, uden at vide hvad der var blevet af hendes børn, blev holdt fanget i en tunnel under jorden:
”Vi sultede og tørstede og så ikke solen i syv måneder. Vi var fanget under jorden,” fortæller Rana, for hvem det endelig lykkedes at flygte.
Nu er det kvinderne som skal forsørge familierne
I dag er Rana tilbage i Sinjar med fem af sine børn. Fire af børnene er stadig meldt savnede, og Rana ved ikke, om de stadig befinder sig i ISIS’ fangenskab. Hun har ingen information om dem. Ranas mand har været igennem flere hospitalsoperationer, så han er ude af stand til at arbejde og sikre familien mad på bordet. Derfor er forsørgerbyrden tilfaldet Rana, sådan som det er tilfældet for adskillige andre kvinder i Sinjar, der har mistet mænd og sønner (de traditionelle forsørgere i Irak) eller hvis mænd og sønner er blevet uarbejdsdygtige under ISIS’ belejring.
Udfordringen for kvinder som Rana er imidlertid, at de ikke har de fornødne færdigheder til at etablere et indtjeningsgrundlag uden for hjemmet. De har aldrig fået en uddannelse og har ingen erfaring med at tjene penge.
Dertil kommer, at infrastrukturen og serviceudbuddet er så medtaget efter ISIS’ angreb og belejring, at der knap er et marked at tjene penge på.
Træning i entreprenørskab for kvinder
Derfor er Rana nu en af de 57 udvalgte yezidi-kvinder, der hen over sommeren og efteråret har deltaget i et omfattende erhvervstræningsforløb, som Mission Øst, i samarbejde med IOM (International Organisation of Immigration) og Nadia’s Intitiative, tilbyder kvinder som Rana, der har været udsat for ISIS’ vold og overgreb, og nu er blevet eneforsørgere med ansvar for at sikre familiens overlevelse.
Træningsforløbet består af flere moduler, som tilsammen klæder kvinderne på til en rolle som entreprenører. Kvinderne lærer, hvordan man starter og driver en virksomhed og får undervisning i markedsanalyse, bogholderi, salg og marketing. Dernæst har kvinderne fået til opgave at lave en forretningsplan med udgangspunkt i de ideer, de selv mener, er salgbare i deres eget lokalsamfund i lyset af de lokale behov: tøjfremstilling, tahin-fremstilling, salg af makeup, møbel- og tæppeproduktion, salg af elektronik og hårde hvidevarer, købmandsvirksomhed, og som i Ranas tilfælde, salg af parfumer:
”Jeg tror, at den her træning bliver et vendepunkt i mit og min families liv. Det vil sikre, at vi får mad på bordet, og forhåbentlig vil jeg kunne udvide forretningen i fremtiden,” siger Rana.
I november giver Mission Øst de 57 kvinder det sidste skub ud på markedet med et økonomisk tilskud til indkøb af udstyr og materiel til at få virksomhederne op at køre. Desuden giver Mission Øst en likvid økonomisk håndsrækning til de mest sårbare grupper i lokalsamfundene for at stimulere købekraften, således at der er balance mellem udbud og efterspørgsel, når kvinderne åbner dørene for deres virksomheder.
Psykosocial støtte til kvinder med traumer efter overgreb
De 57 kvinder har alle, ligesom Rana, haft ISIS’ brutalitet tæt inde på livet. Flere af dem har selv været udsat for seksuelle overgreb eller har børn eller andre familiemedlemmer, der er blevet tortureret, bortført eller dræbt. Derfor tilbyder Mission Øst, som et parallelt forløb til erhvervstræningen, en række kurser, der har til formål at aflaste kvinderne psykisk for at give dem større mentalt overskud til et krævende liv som selvstændige erhvervsdrivende og i det hele taget opnå øget mental trivsel i en hverdag, som er præget af stress og traumer.
Kurserne spænder fra yoga og anden mental træning, terapeutiske samtaler, tegning og maleri til musikundervisning. Desuden har kvinderne mulighed for at tilegne sig basale regne- og læsefærdigheder, så de er bedre klædt på til at agere selvstændigt både i og uden for hjemmet. Endelig står Mission Østs medarbejdere til rådighed med praktisk hjælp og vejledning til de kvinder, der har været udsat for eller stadig udsættes for vold i hjemmet.
Sport kun for kvinder: Et frikvarter væk fra hjemmet
I Sinjar, ligesom i det øvrige Irak, er det ikke velanset for kvinder at dyrke sport. Kvinders kroppe kontrolleres, overvåges og begrænses, fordi de først og fremmest skal være funktionelle og tjene familien. Det gælder også for yezidi-kvinderne. Derfor har Mission Øst tilføjet en komponent til det træningsforløb, kvinderne har gennemført hen over sommeren: senere på året udvider vi med gymnastik og sport kun for kvinder, ligesom vi vil tilbyde aktiviteter, hvor kvinderne har mulighed for at tage deres børn med, så de får et frikvarter fra det omsorgsarbejde, der påhviler dem i hjemmet.