Et par armenske tvillinger har overvundet mange af de begrænsninger, som deres handicap pålagde dem. De går nu på universitetet og er taknemmelige for, at Mission Østs samarbejdspartner, Bridge of Hope, har hjulpet dem med at komme så langt.Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder
Da Ruzanna og Syuzanna var små, havde de svært ved at forstå, hvorfor deres liv var anderledes end andre børns. Mens deres jævnaldrende boltrede sig på legepladsen, måtte de to tvillingepiger gennemgå utallige behandlings- og genoptræningsforløb på grund af deres spastiske lammelse.
Pigerne blev født i en landsby i Armeniens fattige Tavush-region. Som børn i et land, hvor personer med handicap har vanskelige livsbetingelser, risikerede de at vokse op til et liv i isolation – uden mulighed for at dygtiggøre sig, endsige få en højere uddannelse.
Kammeraterne hjalp til
Men deres forældre – og Mission Østs armenske samarbejdspartner, Bridge of Hope – ville det anderledes. Takket være forældrenes utrættelige indsats overvandt pigerne en række fysiske og psykologiske barrierer, og da de var syv år gamle, begyndte de i skolen. I de første år var de meget afhængige af deres forældre, men efterhånden tog deres klassekammerater over og hjalp dem.
Pigerne udviklede sig, og gennem den senere tilknytning til Bridge of Hopes center for børn med handicap i byen Noyemberyan, der støttes af Mission Øst, fik de en følelse af, at alt kan lade sig gøre.
“Bridge of Hope har spillet en enorm rolle i vores liv. Vi var så heldige at komme på børneudviklingscentret i Noyemberyan, og her indså vi ikke bare, hvor vigtigt det er at uddanne sig, men forstod, hvor nødvendigt det er at omgås andre mennesker. Vores vennekreds voksede, vi betragtede os selv fra nye synsvinkler, og vi fik nye færdigheder. Vi fik muligheden for at se konturerne af en fremtid, hvor vi er anderledes, men ligeværdige med alle,” siger de.
”Kan det hele”
Tvillingerne ynder at citere Bridge of Hopes grundlægger, Susanna Tadevosyan, der engang sagde, at ”alle børn er i stand til at gøre ting, hvis nogen skaber mulighederne for dem.” Måske, siger de, forstod andre børn ikke den dybere mening af sætningen, men den blev et slagord for Ruzanna og Syuzanna. ”Vi kan det hele,” lød deres konklusion.
Gennem Mission Østs projekt ”The Right to Earn a Living” (”Retten til at tjene til livets ophold”, red.) blev de medlemmer af en ungdomsgruppe, der er fortaler for handicaprettigheder. De har deltaget i flere kampagner, rundbordsdiskussioner, debatter og tv-programmer, har fået mere selvtillid og er blevet bedre til at finde løsninger på de problemer, som de og andre personer med handicap står overfor.
Tvillingerne er nu 23 år. De studerer pædagogik og psykologi på universitetet og arbejder samtidig for Bridge of Hope. De føler begge to, at de er kommet langt, siden de som små var til behandling og genoptræning i stedet for at lege udenfor som andre børn.
“Når vi ser tilbage på vores livsforløb, der ikke har været så let, er vi sikre på, at vi har vundet kampen mod livets udfordringer. Vores sejr er et resultat af den støtte, vores omgivelser har givet os, og vi opfordrer alle unge mennesker til at være stærke og sikre på, at de godt KAN.”
—————————————————————————————————-
Pris til armensk partner
For andet år i træk er Mission Østs armenske partnerorganisation, Bridge of Hope, blevet hædret af Zero Project, et globalt netværk af over 3000 handicap-eksperter fra 150 lande. Zero Project fokuserer på handicap-rettigheder og anerkender hvert år de mest innovative løsninger på de udfordringer, som personer med handicap står overfor. Dette års tema var ”beskæftigelse, arbejde og erhvervsuddannelser”. Bridge of Hope fik en pris for projektet ”The Right to Earn a Living”, der med støtte fra Mission Øst bl.a. har engageret armenske unge med handicap i kampagner for retten til erhvervsuddannelser og beskæftigelse. Projektet har i sin treårige levetid skabt mange job til unge med handicap.