Klimaændringer, skovhugst og opdyrkning af jorde har forvandlet store dele af det nordlige Afghanistan til golde bjerge. Beboerne oplever værre og flere jordskred og oversvømmelser, da der ingen beplantning er til at holde fast på jorden. Det truer deres afgrøder, der hvert år bliver ødelagt når smeltevand og regnskyl skyller jorden væk og ned i floderne. Træplantning og beskyttelse af beplantning afbøder naturkatastrofer.

Takhar-provinsen i det nordlige Afghanistan er et ekstremt udsat område, hvad angår naturkatastrofer. Hvert år ødelægges hundreder af hektar landbrug og græsarealer af jordskred. En af årsagerne til det stigende antal jordskred i området skyldes ukontrolleret skovhugst, da befolkningen har behov for brænde og træ.

Men skovhugsten forværrer risikoen for jordskred på de ekstremt skrånende arealer i bjergområdet. De voldsomme jordskred ødelægger græsningsarealer til dyrene, skyller dyrket landbrugsjord ned ad bjerget og fratager befolkningen mulighed for at sanke spiselige planter og urter i skovområderne, som der har været tradition for før, mens der stadig lå skov.

For lokalbefolkningen fratager denne udvikling muligheden for at få næringsrig mad og indtjening på afgrøder. Det tvinger dem til at migrere. Især unge mænd migrerer til Tyrkiet, Iran og andre byer i Afghanistan, hvor muligheden for at finde arbejde er bedre.

Ny læring giver resultat

Hvis denne katastrofale udvikling skal ændres, skal der sættes ind med projekter, der giver befolkningen alternativer til overgræsning på bjergene, skovrydning og forældede landbrugsmetoder, som er hovedårsagen til oversvømmelser og jordskred.

Derfor har Mission Øst iværksat et projekt i oplandet til fem landsbyer, som hovedsagelig er afhængige af landbrug og anvendelse af naturressourcer. Gennem uddannelse og viden om forvaltning af naturressourcer, træplantning og bæredygtigt landbrug har projektet allerede nu vist sig som en succes.

En barndom med jungle og vilde dyr

Det fortæller hr. Yaqub, der som lokal leder af landsbyen er med i Mission Østs træplantningsprojekt, som skal beskytte landsbyens dyrkbare jorde. Yaqub er en meget vellidt mand i landsbyen, og er både venlig og ærlig, men utrolig fattig. Han kæmper for at få en indtjening, der kan forsørge familien og får af og til hjælp fra andre i landsbyen.

Mr. Yuqub har boet i landsbyen hele sit liv, og husker da landsbyen for 20 år siden havde en stor jungle med vilde dyr. Dengang oplevede de hverken oversvømmelser eller jordskred, fortæller han:

”For 20 år siden levede her vilde dyr som ræve, vildsvin og ulve. Omkring vores landsby voksede træer og frugttræer vildt, og jeg husker tydeligt, hvor bange vi var for at bevæge os ind i junglen på grund af vilde dyr. Jeg husker også, at min familie dyrkede til eget behov, hvilket gik rigtig godt. Dengang havde vi både nok mad og nok brænde fra skoven til opvarmning af husene i landsbyen om vinteren,” fortæller Yaqub.

En kortsigtet løsning

For at beskytte fårene og de øvrige husdyr i området dræbte hyrderne de vilde dyr. Og for ca. 20 år siden besluttede de ældste i landsbyen at ødelægge de vilde dyreområder og junglen for at udvide de dyrkbare markarealer.

Derefter begyndte hver husstand at fælde træer og skære buske ned for at udvide de dyrkbare områder. Efter tre til fire år flygtede de vilde dyr fra området, og de dyrkbare jorde blev fortsat udvidet, fortæller Yaqub.

”Med skovhugsten fulgte både oversvømmelser og jordskred, der bare blev værre år for år og ødelagde de dyrkbare arealer. Blot syv år senere havde oversvømmelser og jordskred ødelagt alle de dyrkbare landområder, og de oversvømmede arealer var udvidet betydeligt i forhold til før skovhugsten,” fortæller Yaqub.

Skovrejsning og naturbeskyttelse er vejen frem

Med minderne om de dyrkbare jorde og vilde skove er Yaqub glad for at landsbyen er en del af Mission Østs projekt om skovrejsning, genplantning og beskyttelse af græs- og beplantningsområder, der alt sammen er med til at sikre mod jordskred og oversvømmelser.

”Vi har lært rigtig meget om fordelene ved at lægge græsningsområder brak og bevare et rigt dyreliv. Vi beskytter nu vores græsarealer mod dyregræsning og beskæring af buske og træer. Samtidig planter vi skov og træer på vores fælles jord. Og vi kan allerede se, det har hjulpet på oversvømmelser og jordskred bare siden sidste år. Med dette projekt kan vi afbøde fremtidige naturkatastrofer.

”Det er en drøm for mig igen at se vores dejlige jungle. Stor tak til teamet, der underviser os i disse bæredygtige metoder. Det har en stor betydning for vores område,” slutter hr. Yaqub.