1 enkelt toilet til 650 børn. Sådan var forholdene på skoler i det nordøstlige Afghanistan, inden Mission Øst sørgede for rent vand, gode toiletforhold og særlige hygiejnerum for piger.
Toiletter er en selvfølge herhjemme og noget af det første gæster navigerer efter ved private besøg. Hvor er toilettet? På skoler regner vi selvfølgelig med, at toiletforholdene er i orden for vores børn. Og at der er håndvaske, så børnene kan vaske hænder efter toiletbesøg. Og vandfontæner at drikke af, når de bliver tørstige. Hvad ellers?
”Verdens Toiletdag”
Men toiletter, håndvaske og rent drikkevand er ikke en selvfølge i Afghanistan, og slet ikke på skoler og gymnasier. Derfor bliver mange elever syge med diarré, og piger og kvinder bliver simpelthen væk fra skolen, når de har menstruation.
Den situation har Mission Øst nu gjort noget ved på en skole og et gymnasium i byen Simokol i den nordøstlige provins Badhakshan. En god historie på en dag, der ellers ikke får meget opmærksomhed: Den 19. november markerer FN ”Verdens Toiletdag”.
Før kun 1 toilet til 650 elever
Den lokale grundskole har fået et vandreservoir, som nu er tilkoblet kommunens vandforsyning. Nu kan skolens 410 elever og alle medarbejdere drikke rent drikkevand i stedet for at hente vand fra floden eller tigge vand hos skolens naboer.
På byens gymnasium er der installeret seks toiletter og fire håndvaske. Før var der kun ét toilet til 650 elever. Ingen håndvask. Og intet sted, hvor piger og kvinder kunne klare hygiejnen i menstruationsperioder.
Til gavn for i alt 1.100 personer
Det er der også gjort noget ved. Mission Øst har installeret særlige rum på gymnasiet, hvor piger og kvinder kan foretage det nødvendige – trygt og rent.
På begge skoler har i alt 1.100 elever og skolepersonale nu adgang til rent vand og gode toiletforhold. Samtidig er der indført et hygiejnefag på skolerne, så børn og unge lærer om grundlæggende hygiejne som forudsætning for et sundt liv.
Alle de nye faciliteter på de to skoler er finansieret af Asta og Jul. P. Justensens Fond.
Fakta: Verdens Toiletdag
I dag lever 3,6 milliarder mennesker stadig med toiletter af dårlig kvalitet, der ødelægger deres helbred og forurener deres miljø. Utilstrækkelig sanitet spreder menneskeligt affald i floder, søer og jord og forurener vandressourcerne.
For at gøre opmærksom på dette, markerer FN Verdens Toiletdag hvert år den 19. november.