For den 50-årige enke Majabin og hendes fem børn var hver dag en kamp mod sulten. Nu har hun med hjælp fra Mission Øst startet sin egen lille fødevarevirksomhed.Højst 5 kroner om dagen og et enkelt måltid mad. Det var, hvad afghanske Majabin fik i løn for at arbejde som tjenestepige i nabohuset. Og det var slet ikke nok til at købe mad til hendes fem børn, der på grund af sulten led af hudsygdomme, havde fremstående ribben og konstant ondt i maven.
Krigsenke
For mange år siden blev Majabins mand dræbt i krig, og siden har familien levet en fattig tilværelse i en hytte på en lille stykke jord i en landsby i det nordøstlige Afghanistan. Børnene er endnu ikke særlig gamle, og Majabin er eneforsørger. Så da hun hørte om et nyt Mission Øst-projekt, spurgte hun, om hun måtte være med.
Forretningsplan
Projektet gik ud på at undervise grupper af kvinder i at producere og sælge fødevarer. De første tre måneder fik kvinderne træning i hygiejne og sundhed, om hvordan de skulle forarbejde fødevarer, og hvordan de kunne sælge dem til den rigtige pris. Derefter hjalp Mission Øst Majabin og de andre kvinder med at lave en forretningsplan for forarbejdning af frugt og grøntsager. De fik hver en kødhakker, et rivejern og nødvendige ingredienser til krydring og konservering, blandt andet citrondråber, natrium og sort peber.
Dyrkning af grøntsager
Majabin blev også oplært i at dyrke grøntsager på sit lille jordlod. Med hjælp fra sine børn begyndte hun at dyrke aubergine, tomat og peberfrugt. Grøntsagerne fra køkkenhaven bruger hun nu til at producere chutney, tomatsovs og pickles, og på markedet køber hun frugt, som hun laver syltetøj og æblegelé af, alt sammen for at få en større indtjening til familien.
Planer om udvidelse
Siden Majabin begyndte sin forretning, er den vokset betydeligt, og hendes varer er populære. Hun har fået en lokal købmand til at købe produkterne, og hun har nu en fortjeneste på 80-90 kr. om ugen. Også andre lokale opkøbere kommer forbi, og de sælger hendes varer videre til markeder i distriktets større by. Pengene bruger hun på at give sine børn ordentlig mad, men hun har også sparet en del sammen og planlægger at udvide produktionen.
Hun gider ikke dvæle ved sin fattige fortid:
”Jeg vil ikke kigge mig tilbage, men sørge for at uddanne mine børn, så de kan sørge vel for mig i fremtiden,” siger hun.
Fremskridt der holder
Kvinder fra 350 familier deltog i fødevaregrupperne.
Mission Øst underviser også i katastrofehåndtering og hygiejne, genopbygger veje og vandingskanaler og styrker lokale organisationer i de fattige provinser Takhar, Baghlan og Badakhshan i det nordøstlige Afghanistan.
Målet er at gøre befolkningen modstandsdygtige og uafhængige af hjælp udefra.