Mission Øst introducerede sit første bistade i en fattig afghansk landsby i 2006. Selvom det har krævet en del energi at forklare, hvad forskellen er på bier, fluer og myg, er projektet blevet en stor succes. Indtil videre har de summende insekter givet 125 af de allermest sårbare familier (cirka 800 mennesker i alt) en sjælden chance for at hjælpe sig selv. Satar og Naqsh, som du kan læse om her, er blot to af dem. Af Nadir Faez, landbrugskoordinator, Mission Øst i Afghanistan
Foto: Rikke Tina Ulnits
Hvis du var så fattig, at du kun havde mad på marken til et halvt år ad gangen, hvordan ville du så bruge en uventet ekstra indkomst?
40-årige Satar er ikke i tvivl. Efter at han er begyndt at tjene lidt ekstra penge på biavl, køber han mad, som han deler ud til sine naboer i landsbyen. Først når det er gjort, bruger han resten på ris, mel og te til sig selv og sin familie.
Sidste år udpegede landsbyen Aalamis overhoveder Satar til at deltage i Mission Østs biavlsprojekt, fordi han var én af de allerfattigste i landsbyen. Han ejer et lille stykke land, som han dyrker. Derudover tjener han lidt på at sælge brænde og spisesvampe på markedet i den nærmeste by, der ligger ti timers gang fra hans hjem. På et godt år har Satar og hans familie mad nok til i alt seks måneder.
Satar fik to bistader, værktøj og materiale samt to dages undervisning af Mission Øst. Den første honninghøst gav 14 kg, og han var nær faldet bagover af forbavselse. Honningen sælger han videre, og den ekstra indtjening har givet ham håb for livet fremover.
“Jeg tror, at honningen vil forandre mit liv,” siger manden med det store hjerte. Og med Satar som velgører er der tilsyneladende også andre i den fattige landsby, der nyder godt af hans nye beskæftigelse.
Naqsh genvandt lysten til livet i en alder af 60 år
En enkelt lille flaske… det må være nok, tænkte Naqsh, da han første gang bevægede sig over til sine to nye bistader for at tappe den honning, der eventuelt skulle være at hente. Da han åbnede låget, troede han ikke sine egne øjne! Hverken den ene flaske, han havde i hånden, eller den anden eller den tredje, var nok til at holde på de 10,5 kg honning, bierne overraskede ham med.
Naqsh bor i landsbyen Pumbak. Han er 60 år gammel. Han har mistet to koner, fordi de ikke fik lægehjælp i tide. Han har heller ikke længere sin evne til at udføre fysisk hårdt arbejde i marken. På trods af det er han ansvarlig for at mætte seks mennesker; fire børn under 15 år, hans tredje kone og ham selv. Hans skuffelse over alt det, livet har budt ham af modgang, slukkede gnisten i hans øjne for længe siden. Men nu er den tilbage.
Han blev af sin landsby udset til at deltage i Mission Østs biavlsprojekt, og fik to bistader, værktøj, materiale og undervisning. Det, han har lært, har han givet videre til sin kone, der nu hjælper ham med at passe bierne i stedet for at sidde derhjemme og gå i stå i sin ensomhed. Honningen vil de sælge, så de kan købe et forråd af mad til vinteren.
“Jeg tror stadig, at det er en drøm, som jeg kan vågne op fra hvert øjeblik,” siger den taknemmelige mand, der i en alder af 60 har fået lysten til livet tilbage.
Maj 2009
Læs også: Nydannet sammenslutning hjælper biavlere i Afghanistan