Mission Østs ukrainske medarbejder Kostyantyn koordinerer 400 frivillige hjælpere, der guider sårbare ukrainske flygtninge ved den polske grænse, så de kan orientere sig, få livsnødvendig nødhjælp og undgå at blive udnyttet.
Kostyantyn Bazhenov opholder sig lige nu i den polske by Rzeshow tæt ved grænsen til Ukraine. Her samarbejder han med Mission Østs partnerorganisation Medair om at koordinere 400 engagerede frivillige, der møder flygtningene ved grænseovergangen og guider dem til de rigtige centre, hvor de kan få mad, lægehjælp og varme i et område, der denne uge kommer helt ned på 10 minusgrader.
Kostyantyn – forkortet Kostya – er Mission Østs ansvarlige for monitorering, evaluering og læring, såkaldt MEAL manager, med base i Bruxelles. Han er ukrainer lykkedes at få sine forældre ud af det krigsramte land.
Føler vrede og stolthed
Vi fanger ham til et interview på Teams på grænsen mellem Polen og Ukraine og går lige på og hårdt med et typisk journalistisk spørgsmål: Hvad føler du lige nu?
”Vrede! Krigen har ramt mig hårdt, og jeg er slet ikke færdig med at bearbejde indtrykkene. Men samtidig er jeg stolt af, at ukrainerne kæmper mod den overvældende fjende. Og at de viser sådan en kapacitet til at organisere sig. Jeg har mange venner som enten er kæmper eller engagere sig som frivillige hjælpere både i og udenfor Ukraine.”
Kostya tilføjer:
”Logistikken er stadig i gang med at blive etableret, mens der er mange private frivillige aktører, der tilbyder hjælp, så der er virkelig brug for at koordinere tingene lige nu.”
Brug for orientering og beskyttelse
Der er over 400 frivillige i Mission Østs og Medairs lille hær af hjælpere. Og kun én til at koordinere indsatsen – hvis altså ikke Kostya havde trådt til.
”Der har rejst sig en enorm bevægelse af frivillige her i Polen for at hjælpe ukrainerne – både med pålidelig information og al anden nødvendig hjælp. Samtidig skal vi være klar over, at de frivillige har et liv ved siden af – både familie og arbejde. Så det er vigtigt, at vi passer godt på dem. Og det er jeg glad for at kunne hjælpe med.”
Og de frivilliges indsats er meget vigtig, pointerer Kostya:
”De mennesker, der flygter over grænsen, har mistet tilliden til andre mennesker. Både på grund af traumer og alle det, de har mistet på grund af krigen. Derfor er det meget vigtigt, at de møder nogen, som kan forklare dem, hvad de skal gøre. Og at de også har nogen, der kan beskytte dem, så de ikke bliver udnyttet.
Tjekker om hjælpere er pålidelige
Så de har brug for beskyttelse, selv om de er kommet ud af Ukraine og ind i et fredeligt land som Polen?
”Ja, for der er som sagt en stor bølge af frivillige ved den polske grænse, som tilbyder kørsel og overnatning, men det kræver, at vi tjekker om det er pålidelige mennesker. Alle og enhver kan jo komme med en bil, og mennesker med dårlige motiver kan udnytte de mange flygtninge. Så det at gå rundt på p-pladser og tjekke alle dem, der kommer for at hjælpe, er et påtrængende behov lige nu.”
Og der er forskel på flygtningenes behov, forklarer han:
”Den første bølge af flygtninge, der ankom den første uge, vidste som regel, hvor de ville hen. Men i denne uge flygter mennesker fra bombninger og ødelæggelse – ikke fordi de har planlagt, hvor de vil hen, men fordi de ikke kan holde ud at være, hvor de er. De har brug for meget mere støtte og vejledning, når de krydser grænsen.
Mange flygtninge er sårbare
”Når flygtninge ankommer til Polen ved de ikke orientere sig; de ved ikke hvor de kan komme hen for at få hjælp. De frivillige hjælper dem videre, så de ikke klumper sig sammen ved grænsen, men bliver guidet til fx Røde Kors’ centre, hvor der også er sundhedsposter. Mange af flygtningene er sårbare, det være sig børn, kvinder, ældre, personer med handicap og mennesker med kroniske sygdomme.
Mission Øst og partnerorganisationen Medair formidler basale nødforsyninger som hygiejneartikler, bleer, sæbe og tæpper og med tiden også psykosocial støtte.
Minus 10 graders kulde
Kostya er bekymret for udviklingen:
”Vejrudsigten viser, at næste uges temperaturer kommer helt ned på 10 minusgrader. Det betyder, at alle de mennesker, der venter i mange timer på at komme over grænsen har brug for mad og varme. Og de kolde temperaturer øger risiko for sygdomme,” slutter han.
Ud over Polen yder Mission Øst også en hjælpeindsats ved Ukraines grænse til Ungarn. Her samarbejdes med landets baptistkirke, Hungarian Baptist Aid.