Randhir Singh er Mission Østs ny landechef i Tadsjikistan. Han brænder for at give fattige en chance for en bedre liv, fordi han selv voksede op i et underprivilegeret lokalsamfund.

Energien nærmest stråler ud fra computerskærmen, da vi interviewer Mission Østs ny landechef i Tadsjikistan.

Randhir Singh er skarpt fokuseret på de opgaver, han nu giver sig kast med: Nødhjælp, vandforsyning og udvikling over en bred kam i et samfund, der er mærket af klimakrisen. Altid i tæt samarbejde med borgere og organisationer i lokale samfund. Og altid med det formål at uddanne og selvstændiggøre dem, så de en dag kan klare sig uden hjælp udefra.

Inspireret af fattig opvækst

Randhir Singhs fødeland er Indien, hvor han voksede op mellem fattige og chanceløse mennesker. Deres skæbne har mejslet sig ind i hans bevidsthed. Og det er dybest set årsagen til at han engagerede sig i hjælpearbejde og søgte stillingen som landechef i Mission Øst:

– Jeg er meget passioneret omkring at hjælpe mennesker og være sammen med dem, mens vi hjælper, pointerer han.

Så ikke bare give nødhjælp og tage afsted igen?

– Nej, jeg vil blive ved de lokale. Være sammen med dem. Gøre hvad jeg kan for at hele dem. Det har jeg stilet imod siden jeg var barn. Jeg voksede op mellem underprivilegerede mennesker, der ikke havde samme forudsætninger som mig. Mange havde ikke en gang mulighed for at gå i skole. Siden dengang har jeg villet hjælpe fattige.

Randhir Singh mistede sin far for år tilbage, men hans mor lever stadig hjemme i Indien:

– Jeg vil meget gerne anerkende min mor, for hun er et meget godhjertet menneske. Fra begyndelsen har hun holdt mig motiveret og sagt: “Uanset hvor du er, så prøv altid at hjælpe mennesker, så meget du kan!” Hun er min stadige kilde til motivation.

Erfaring fra Indien, Afghanistan, Mellemøsten og Østafrika

Randhir Singh har en mastergrad i både Landbrugsvidenskab og Forretningsadministration. Efter universitetet blev han ansat af den indiske delstat Rajastan til at implementere myndighedernes planer for landbrug, fødevaresikkerhed og selvforsørgelse. Siden er det gået slag i slag, og Singh har været ansat i både FN og udstationeret for forskellige hjælpeorganisationer i bl.a. Afghanistan, Mellemøsten og Østafrika.

Som Mission Østs landechef i Tadsjikistan trækker han desuden på mange års erfaring som landechef for hjælpeorganisationer i Sudan, Kenya, Somalia, Irak, Sydsudan og Uganda.

Hvad ligger dig på hjerte nu, hvor du er blevet landechef i Tadsjikistan?

– I de næste uger og måneder vil jeg identificere behovene og de vigtigste årsager til at behovene opstår. Klimaforandringerne spiller en stor rolle i Tadsjikistan og øger sårbarheden over for naturens luner. Perioder med tørke og pludselige oversvømmelser, mudderskred, jordskred og laviner skaber mange problemer for de lokale. Så vi arbejder meget med katastrofeforebyggelse og -modstandsdygtighed og forbedrer miljømæssig bæredygtighed, sikker vandforsyning, god hygiejne og ordentlige sanitære forhold. Derudover støtter vi nationale partnere i at forbedre rettigheder og tjenester for børn og personer med handicap i landet.

’Vi hjælper folk med at hjælpe sig selv’

Hvordan går I til værks?

– Det afhænger af de konkrete behov i lokalsamfundene. Men som hovedregel styrker vi de lokales kapacitet til selv at løse deres problemer. Vi hjælper folk med at hjælpe sig selv og deres lokalsamfund. Det sker i samarbejde med lokale civilsamfundsorganisationer, som implementerer forskellige projekter.

Hvordan vil I opbygge deres kapacitet?

– For det første ved de rigtig meget i forvejen, og på mange områder ved de mere end os! Vi kommer med vores erfaringer fra andre samfund og lande og tilbyder vores ekspertise. Vi komplimenterer bare hinanden.

Hvordan det?

– Vi skal huske at vi som udenlandsk organisation altid er outsidere. De kender deres lokalsamfund meget bedre end os. Så vi lærer meget af dem, såsom de lokales behov og smerte, hvad vi kan gøre og hvor vi skal starte.

– De kan have brug for administrativ kapacitet, kommunikation med donorer, systemer til at skrive gode rapporter og fondsansøgninger, have politikker og procedurer på plads osv. Det er alt sammen med til at opbygge tillid til donorer og myndigheder. Det er nøglen. Hvis der ikke er rapporter og evalueringer og toårsplaner, mister de tillid fra donorerne. Så alt det hjælper vi med at opbygge, så de en dag er i stand til at stå alene uden ekstern støtte fra Mission Øst.

Succes: At der ikke længere er brug for os

Mission Øst har fået en energisk landechef i Randhir Singh, men han rutter ikke med energien. På spørgsmålet om, hvad hans succeskriterie er, svarer han prompte:

– Succeskriteriet er, at lokalsamfund bliver styrket og selvbærende, så de kan møde deres egne behov, så der ikke længere er brug for hjælp udefra. Så kan vi hjælpe i områder, hvor der er mere brug for hjælp!

I sin fritid nyder Randhir at tage på vandreture, mens han lytter til selvhjælpsbøger på telefonen.

– At vandre sætter mig fri og giver plads til nye tanker. Jeg kan også godt lide musik. Jeg lytter til forskellige indiske musikgenrer og det, vi kalder sufimusik.

Randhir Singh er gift og far til to voksne døtre; den ene er kommunikationsrådgiver, den anden forfølger en karriere indenfor organisationspsykologi. Randhirs hustru bor stadig i Indien, men slutter sig snart til parrets nye hjem i Dunshabe, Tadsjikistan.