Vildmark i Nepal bliver frodig landbrugsjord

Kunstvanding sikrer afgrøder og afhjælper akut fødevaremangel for fattige nepalesiske landsbysamfund.

”Den øde vildmark i Bajura er blevet overrislet og gjort klar til agerbrug, efter at lokale bønder har pumpet vand fra Karnali-floden op til den fjerntliggende landsby Chhepi i Badhu landsbydistrikt”.

Det skriver nyhedstjenesten Himalayan News Service om indsatsen fra Mission Øst i Karnali-regionen i Nepal.

Mission Øst har hjulpet de nepalesiske bønder med penge og bæredygtig teknik til kunstvanding af deres tørre marker. Solpaneler sørger for strøm til pumper, der henter vand op fra den store Karnali-flod, og med hele 8,3 kilowatt pumpes vandet videre ud i kunstvandingssystemet.

Fra ørken til frugtbare marker

Vandet fra floden har forvandlet landskabet.

”Før var markerne golde som en ørken, men vandet fra Karnali-floden har nu gjort det tørre land frugtbart,” fortæller den lokale bonde Dharma Lal Pandey til Himalayan News Service.

Bønderne er allerede i fuld gang med at plante forskellige afgrøder omkring landsbyen Chhepi. For første gang bliver der nu plantet tomater og chili i landsbyen, og der er planer om at eksportere afgrøder til nabolande som Bangladesh.

Mission Øst arbejder bl.a. tæt sammen med Asia Networks for Sustainable Agriculture and Bioresources (ANSAB) om projektet.

“Vi har en aftale med Bangladesh’ Laltir Company Ltd. om at producere afgrøderne for dem, og selskabet har allerede givet teknisk støtte til projektet,” fortæller ANSAB’s projektleder Ram Shankar Dewadi.

Forebygger sultkatastrofe

Et lignende projekt er nu påbegyndt i Wai landsbydistrikt. Det forventes, at initiativet med kunstvanding snart vil afhjælpe lokalbefolkningens akutte fødevaremangel.

Netop derfor er langsigtede udviklingsprojekter som kunstvandingsprojektet i Karnali livsnødvendige for befolkningen.

“Derfor er det rigtig ærgerligt, at den danske regering skærer i udviklingsbistanden. Et kunstvandingsprojekt som det ved Karnali-floden vil jo netop forebygge en sultkatastrofe, fordi man sikrer, at de fattige bønder i bjergene kan brødføde sig selv og deres familier. Det er bæredygtig udviklingshjælp, som sikrer, at der ikke kommer en humanitær krise, og det bør have den danske regerings bevågenhed”, mener Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.

Karnali er en af Nepals fattigste regioner og ligger i et svært tilgængeligt bjergområde ved Himalaya-bjergene. Mission Øst har arbejdet med katastrofeforebyggelse i Nepal siden 2007.

Donér