På det lokale medborgercenter i Batroun, Libanon, er Sarah og 23 andre sårbare, syriske kvinder i fuld gang med at sy mundbind. Udover at give Sarah en mulighed for at hjælpe andre udsatte, har projektet også haft en stor betydning for hende personligt: hun kan nu fortsætte sine studier.

Sarah er studerende. Men som følge af COVID-19 og den tiltagende økonomiske krise i Libanon, kan hendes forældre ikke længere betale for hendes uddannelse.

Sarah stod overfor at skulle opgive sin drøm om at fortsætte på det psykologistudie, hun er i gang med. Hun kontaktede derfor Mission Østs lokale samarbejdspartnere i Batroun og ansøgte om at blive en del af deres mundbindsprojekt.

25.000 personer sikres mundbind

Sarah blev sammen med 23 andre kvinder optaget som en del af projektet, hvis mål er at producere i alt 25.000 mundbind over en periode på 40 arbejdsdage.

De 24 kvinder, som alle er udsatte, syriske flygtninge, får betaling for deres arbejde. Det gør det muligt for Sarah at betale for sit studie, så hun kan fortsætte. Samtidig har det givet hende andre værdifulde erfaringer:

“Jeg har lært at styre min tid, at tage et ansvar, og jeg kan nu også hjælpe mine forældre,” siger 19-årige Sarah.

Sarah fortæller, at erhvervserfaringen har motiveret hende, og hun tror nu på, at hun vil kunne nå de mål, hun drømmer om.

En brik i kampen mod smitten

Når mundbindene ligger klar, vil 10 frivillige uddele dem blandt udsatte familier, som ikke har luft nok i økonomien til selv at anskaffe sig mundbind.

De 10 frivillige er igennem projektet blevet trænet i at videreformidle vigtig information om, hvordan man forebygger spredningen af COVID-19. Denne information vil udover de genanvendelig mundbind også nå de 25.000 sårbare personer i området.

Udvikling af en lang række kompetencer

Mundbindsprojektet er en del af Mission Øst og lokale partner Tabithas arbejde i Batroun og Aley, som henvender sig til både syriske og libanesiske kvinder. Indsatsen, som er støttet af Udenrigsministeriet og Danida, handler blandt andet om at give kvinderne nogle grundlæggende færdigheder til at skabe et levebrød.

For 33-årige Binan, en anden deltager, har tiden på projektet givet hende mod på mere: ”Jeg vil gerne købe en symaskine, så jeg kan sy til mine børn og for mine naboer,” siger hun.

Også for 53-årige Jamila har mundbindsprojektet haft stor betydning. “Dette er mit første job nogensinde – jeg var mentalt udmattet, men nu har jeg det bedre,” siger hun.

Udover at lære at sy, undervises kvinderne i grundlæggende livsfærdigheder med temaer som selvstændighed, forståelse af menneskerettigheder, børnebeskyttelse, hygiejne, mv., og de tilbydes juridisk rådgivning.

Sarah er en af de 24 udsatte, syriske flygtninge, som deltager i mundbindsprojektet: