Mona mader sit barn

Ingen registrering, ingen rettigheder

At blive gift og at bringe børn i verden er for mange af os forbundet med glæde og lykkelige stunder. For det syriske flygtningepar Aya og hendes mand er det imidlertid forbundet med et bureaukratisk mareridt fyldt med usikkerhed.

Aya flygtede med sin familie fra Syrien til Libanon i 2011, da situationen i landet blev alt for farlig. I Libanon fandt hun sin mand, som hun blev gift med og sammen har de fået datteren Raneem. Hvad Aya ikke vidste var, at syriske flygtninge i Libanon skal overholde nogle ret komplekse procedurer mht. registrering af både ægteskab og børnefødsler. Der er nemlig et ekstremt behov for information og støtte til flygtninge, så de bliver lovligt registreret. De syriske flygtninge ved ikke, hvordan de skal navigere i de komplekse processer med at registrere ægteskab og fødsler.

 

Uden lovlig registrering er man lost 

”Hvis der nogensinde sker noget med min mand, og jeg ikke har et gyldigt ægteskab og fødsels-registrering, ville jeg ikke have nogen rettigheder,” fortæller Aya, der nu får juridisk rådgivning og hjælp til registrering af ægteskab og barnefødsel gennem Mission Østs lokale partner Tabitha. Hun hørte første gang om muligheden for at få juridisk rådgivning til de komplekse processer i 2019. Men det tog hende fem måneder, før hun fik tillid nok til at åbne sig for en juridisk konsulent hos Tabitha, og afsløre sit behov for lovlig registrering af sit ægteskab og barn.

 

Juridisk rådgivning er afgørende 

Mission Østs lokale partner i Libanon, Tabitha, opdagede pro-blemet med de manglende regi-streringer og dermed manglende rettigheder, og yder nu juridisk rådgivning og støtte til syriske flygtninge, der skal have legale forhold i ægteskab og fødselsregistreringer. Samtidig spreder de information om registreringsprocessen ud til de syriske flygtninge og giver sideløbende skræddersyet individuel juridisk støtte til de nødlidende.

Den juridiske hjælp er alfa og omega for de syriske flygtninges rettigheder og muligheder i Libanon. Uden en registrering ville Aya’s datter Raneem ikke blive anerkendt som en syrisk statsborger, hvilket kan resultere i fremtidige problemer med adgang til uddannelse, sundhedspleje og anden service. Det kan også hindre datterens bevægelsesfrihed, da hun ikke ville have nogen identifikation og risikere at blive statsløs. Aya og hendes mand ville heller ikke være i stand til at bevise, at de er hendes forældre.

 

Registreret ægteskab giver rettigheder

Også i forbindelse med ægteskaber er en juridisk registrering det første skridt til at formalisere en familie, beskytte ægtefællen i tilfælde af død, separation eller skilsmisse, da det sikrer parrets rettigheder med hensyn til arv og ejerskab. Først når du har fået dit ægteskab lovligt registreret, kan du registrere dit barns fødsel, hvilket skal udføres inden for et år efter barnets fødsel.

Hvis du ikke følger procedurerne, kan du risikere at skulle igennem en lang og dyr domstolsproces. I 2018 havde 79 procent af syriske børn født i Libanon ikke afsluttet den komplekse registreringsproces. (kilde: UNHCR, VASyR 2018).