Det er glade elever, der kan nyde både timerne og frikvartererne på den renoverede skole i Shirgovad.

Det er ikke altid egnet for børn at gå i skole i Tadsjikistan.

Helt bogstaveligt.

Farerne er mange, såsom at skolen styrter sammen på grund af jordskælv, at eleverne må studere i ekstrem kulde, eller at de støder på stenskred, laviner og vilde dyr på deres vej til eller fra skole.

Farlig vej til og fra skole

Forestil dig dagligt at skulle sende dine børn ud på en 12 kilometer lang gåtur i et uvejsomt bjerglandskab. Det var hverdagen for forældrene til elever fra 5. til 9. klasse i landsbyen Shirgovad, der tidligere skulle gå 12 kilometer hver dag for at komme i skole i nabobyen Yoged – en farlig gåtur, med risiko for stenskred, laviner og vilde dyr.

Udover de direkte farer, der var forbundet med den lange daglige tur, var turen også trættende for de små børn, og det påvirkede deres skolegang. For de mindre bemidlede familier betød den lange tur også en økonomisk byrde.

”Hver sæson måtte hver husstand købe adskillige par sko pr. elev, for de blev så slidt på turen til nabolandsbyen. Der var familier, som måtte låne sko til deres børn af naboer, for de havde ikke råd til at købe nye selv,” husker Hr. Pirmahmad, som er rektor på skolen.

En større skole i byen – og nu med varme

I 2017 gik landsbyens beboere sammen om at bygge en skole, der var stor nok til, at også de større elever kunne gå der. Men midlerne var små, så resultatet blev en dårligt isoleret skole, hvor fugt og kulde havde sat råd i gulvene.

Udover at eleverne konstant frøs, blev de også ofte syge og hostede på grund af det dårlige indeklima.

Som en del af et større projekt med at sanere og genopbygge skoler i grænselandet mellem Tadsjikistan og Afghanistan, gik Mission Øst ind og istandsatte skolen.

Gulve og vægge blev repareret, og hele skolen er blevet isoleret. Det betyder, at børnene nu kan studere trygt, varmt og sikkert.

Rukhshona, en skolepige i 4. klasse, glæder sig over, at hun og hendes klassekammerater nu kan studere i et varmt klasseværelse:

”Før var vores skole ikke rar og i meget dårlig stand. Vi studerer nu i et rent, lyst og varmt klasseværelse. Tak til Mission Øst, som har gjort vores skole så god.”

En ny by, et nyt problem

Historien fra Shirgovad er langt fra enestående. Som det fattigste land blandt de tidligere sovjetstater, er der lignende skoler at finde i mange af de små, afsidesliggende landsbyer i grænselandet mellem Tadsjikistan og Afghanistan. De bjergrige områder er ofte udsat for mudderskred, jordskælv og laviner, og de er svært tilgængelige.

I løbet af 2019 og 2020 har Mission Øst gjort syv skoler egnede til undervisning.

Problemerne i de enkelte byer var meget forskelligartede, men fælles for dem alle var, at skolerne trængte til en særdeles kærlig hånd.

De fleste skoler er blevet isoleret, da kulde og fugt har været et gennemgående problem. Derudover har Mission Øst skræddersyet indsatsen efter behovene. For eksempel manglede skolen i Jhak borde, stole og tavler, på skolen i Ravgada manglede toiletter, og skolen i Uzbay manglede varmeapparater.

Bekymret for børnenes sikkerhed

Kun et enkelt sted måtte det opgives at reparere på den eksisterende bygning, da den var både uegnet og direkte farlig for børnene at have undervisning i. De lokale midler var dog ikke tilstrækkelige, og de lokale myndigheder anmodede Mission Øst om hjælp.

Udover at være dårligt isoleret var den gamle skolebygning også både faldefærdig og ikke oprindeligt bygget til at kunne modstå jordskælv. Med mere end 200 jordskælv registreret det seneste år, er jordskælv en hyppig begivenhed.

Solehzoda Sunhatullo, som er uddannelsesansvarlig for Darvoz-distriktet i Tadsjikistan, forklarer:

”Den gamle skolebygning var sårbar over for både vejr og naturkatastrofer såsom jordskælv, kraftigt snefald og brand. Jeg var altid bekymret for skolebørnenes sikkerhed.”

Bygge nyt fra bunden

Den nye skole åbnede i december 2020, og timingen kunne ikke være bedre: januar er den koldeste måned i Tadsjikistan med temperaturer, der går langt under frysepunktet.

”Den nye skolebygning er modstandsdygtig over for katastrofer og er godt isoleret. Læringsmiljøet er forbedret betydeligt,” siger Solehzoda Sunhatullo.

Som underviser på skolen er Shokirova Gulchehra også meget begejstret for sin nye arbejdsplads:

”Både skolelærere og elever er glade for at undervise og lære i et behageligt miljø uden at bekymre sig om hårdt vejr,” siger hun.

FAKTA:

Skolebyggeriet er finansieret af Storhertugdømmet Luxembourg gennem PATRIP Foundation. PATRIP arbejder sammen med betroede NGO-partnere som Mission Øst for at støtte grænsesamfund, der står over for udfordringer med isolation, vold og fattigdom.