Nilufari og Abdurozikov er henholdsvis sygeplejerske og skolelærer i den tadsjikiske landsby Jak. Her fortæller de om den enorme forskel, som vandhaner og latriner gør for befolkningens sundhed – især blandt børnene.Af Joël de Vos, HR Direktør, oversat og redigeret af Line Højland, kommunikationsmedarbejder – september 2018
”Før Mission Øst kom til vores landsby, var der mange sygdomme, især blandt børnene, på grund af beskidt vand. Jeg har arbejdet som sygeplejerske i tre år og registrerer alle de sygdomme, vi har. Siden Mission Øst installerede vandsystemer, er landsbyens sundhed blevet klart forbedret. Før var der hele tiden to eller tre børn i hver familie, der havde tarminfektioner og orm, som er ekstremt farlige for børnene. I maj 2018 havde vi kun én lille dreng med en maveinfektion. Alle hjalp til med at grave latriner og kanaler til vandrør. Det var hårdt arbejde, men takket være Mission Øst er vores børn nu sunde.”
Nilufari, 26 år og sygeplejerske i landsbyen Jak
————————————————————————————————-
”Før i tiden plejede alle at hente deres vand i et lille vandløb, der løber gennem landsbyen. Men dette vandløb blev også brugt til at vande dyrene, og da der ikke var nogen latriner på skolen, brugte børnene vandløbet, når de skulle på toilettet. Det gjorde vandet meget beskidt, og det var svært for os at bevare et godt helbred. Nu hvor latrinerne og vandsystemet er blevet bygget, er vores liv blevet helt anderledes. Vores børn er sunde og raske, og selv dyrene vil ikke drikke fra vandløbet længere, men kommer hen til vandhanen og venter på, at vi åbner den.”
Abdurozikov, geografilærer og viceinspektør på skolen i Jak