Mission East Ukraine
Af Svend Løbner 11. dec 2022 |

Kuvøse redder små menneskeliv i Ukraine

Krigen stresser gravide, så de har større risiko for at føde for tidligt. En kuvøse fra Mission Øst har allerede reddet tre små babyer på hospitalet i Ternopil.

Gravide kan føde for tidligt på grund af krigens stress. Derfor er der brug for kuvøser, så for tidligt fødte babyer kan overleve. Mission Øst har sammen med Danida finansieret en helt ny kuvøse til et hospital i Ternopil i det centrale Ukraine. Kuvøsen har allerede reddet tre menneskeliv.

Kvinder skal også føde, når der er krig

I krigs- og konfliktsituationer er gravide kvinder særligt udsatte.

- Når kvinderne hører alarmer og bombenedslag, bliver de naturligvis rædselsslagne, og derfor risikerer de at føde alt for tidligt. Men nu kan de tidligt fødte babyer komme i kuvøse takket være gaver og donationer fra Danmark, fortæller Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen fra Ukraine.

Hospitalet havde tre kuvøser i forvejen, men de er alle fra 1975. Så den nye kuvøse fra Mission Øst og Danida bliver modtaget med kyshånd.

Kuvøsen bliver brugt næsten hele tiden og har siden juni reddet tre små babyer fra døden.

- Kuvøser som den, vi lige har leveret, er utroligt vigtige for at redde de små menneskeliv, der ellers ville gå til grunde på grund af krigens følger, tilføjer hun. På hospitalet i Ternopil Oblast bliver der i gennemsnit født seks børn om dagen.

Mission Øst har siden krigens første dage ydet livreddende hjælp til flygtninge og fordrevne i og omkring Ukraine.

FAKTA:

FN melder, at 7,7 mio. mennesker er flygtet fra Ukraine, 6,2 mio. er internt fordrevne og 6.374 civile er blevet dræbt. (Kilde: FN, 27. oktober 2022)

Mange fordrevne mennesker inde i Ukraine har mistet deres hjem og har desperat brug for basal hjælp, så de kan klare sig. Og flere familier har akut brug for hjælp til at genopbygge deres ødelagte boliger.

Mission Øst arbejder på højtryk for at hjælpe de fordrevne, der er fanget af krigen. Vi yder effektiv nødhjælp og hjælper med genopbygning af private boliger i det nordlige Ukraine. Vi har også igangsat en oplysningskampagne til gavn for indbyggerne i Mykolaiv.

Det sker alt sammen i tæt samarbejde med vores partnerorganisationer Medair, HBAid og Dorcas.

500
dkk

Donér