Mission East tadsjikistan vand

Sygdomsplaget landsby får adgang til rent vand

Den fjerntliggende landsby Dashti Rogh i Tadsjikistan havde hverken adgang til rent drikkevand, ordentlige sanitære forhold eller viden om hygiejne. Mission Øst har forsynet landsbyen med 19 vandposter og forbedret de lokales helbred.

I dag kan indbyggerne i landsbyen Dashti Rogh hente rent vand ved en af byens 19 nye vandposter. Vandposterne er sat op af Mission Øst, som også har undervist landsbyboerne i hygiejne med fokus på lokale løsninger. Indsatsen i landsbyen har reduceret sygdomme og forbedret levestandarden betydeligt.

Sikkert vand

Mennesker har brug for mere end bare vand – vi har brug for sikkert vand. Tidligere var den eneste kilde til rent drikkevand i landsbyen markernes overrislingsanlæg. Men vandet var forurenet og medførte vandbårne sygdomme.

- Kilden til vores overrislingsanlæg ligger meget langt væk, og vandet løber gennem en græsgang. Landsbyens dyr drikker også af vandet, og det gør at vandet er beskidt, fortæller den 70-årige indbygger Sharipov Shirinshon.

Landsbyen var plaget af diarré-sygdomme og hepatitis A forårsaget af urent vand og mangel på sanitet og hygiejne.

Mere tid og overskud

Om vinteren frøs anlægget til, og befolkningen måtte hente vand i en flod omkring en kilometer fra landsbyen:

- Det var en meget svær tid for os, især i vintertiden, hvor der er meget sne. Da det er hårdt at gå, brugte vi slæder til at hente vand fra floden. Det vand var heller ikke rent, husker Sharipov.

Med de nye vandposter sparer Sharipov og den øvrige befolkning timevis om dagen.

Nu har vi nem og effektiv adgang til rent vand inden for en afstand på 150 meter. Det tager kun et par minutter at hente vand!

Det rene vand forbedrer sundheden, så landsbyboerne også får overskud til aktiviteter, der kan genere indkomst og i sidste ende forbedre områdets levestandard.

Sharipov takker Mission Øst og de lokale myndigheder for adgangen til sikkert vand. En indsats, der for fremtiden vil medføre færre sygdomme for områdets indbyggere.

FAKTA

Mission Øst er en hovedaktør i Tadsjikistan, hvad angår vand og sanitet. De sidste ti år har Mission Øst nået flere end 100 landsbyer, og sørget for vand, sanitet og hygiejneartikler til 70.000 mennesker.

325
dkk

Donér

dkk