Maria blev student og vil nu være advokat – trods muskelsvind

Generalsekretær Betina Gollander-Jensen møder Maria i den tadsjikiske by Kulob, hvor Mission Øst støtter et rehabiliteringscenter for børn med handicap. Maria lider af muskelsvind, men har alligevel kunnet gennemføre studentereksamen med topkarakterer og skal nu læse jura på universitetet. 

Betina Gollander-Jensen møder Maria, da hun besøger den lokale partnerorganisation Zarshedabonu, som Mission Øst har støttet i 10 år. Maria var en af de første børn med handicap, der fik gavn af hjælp og støtte fra organisationen.

- Jeg møder 19-årige Maria og får hendes historie. Hun lider af muskelsvind og sidder i kørestol. Da Mission Øst og Zarshedabonu mødte hende første gang, gik hun ikke i skole, og man kunne ikke finde ud af hvad hun fejlede. Hun sad bare hjemme og lavede ingenting. Men med Mission Østs hjælp kom Maria til læge, der fik diagnosticeret hende, fik skaffet de rigtige hjælpemidler og støttet hende til at komme i skole og lære at læse.

- I dag, når jeg taler med hende, er hun blevet en ung kvinde fuld af selvtillid, sit handicap til trods. Hun sidder i gråt jakkesæt og ligner en ung kvinde, der er på vej til at indtage voksenlivet. Og det er Maria. For hun har netop fået nogle af de højeste karakterer i gymnasiet og flytter om få uger til hovedstaden Dushanbe for at læse jura. Senere er det drømmen at blive advokat. Uden hjælpen fra Mission Øst ville hun fortsat sidde hjemme og lave ingenting, fortæller hun.

Og det er ikke kun Maria, der er blevet inspireret, fortæller Betina Gollander-Jensen ved besøget i Kulob:

- Også Marias mor har engageret sig ved at blive forperson for forældregruppen af forældre til børn med handicap børn. Gruppen støtter børnenes ret til at blive behandlet værdigt og få lov til at gå i skole.

Betina Gollander-Jensen fortsætter sin rejse rundt i Tadsjikistan og fortæller frisk nyt fra Mission Østs hjælpearbejde i landet.

Billede: Maria er til venstre i billedet. Hendes navn er ændret, men Mission Øst kender hendes identitet.