Katastrofer rammer personer med handicap dobbelt hårdt

Mudderskred og jordskælv ramte 10 bjerglandsbyer i Tadsjikistan sidste år. De ældre, børnene og personer med handicap er ikke kommet sig over katastrofen endnu. Mission Øst træder til med både genopbygning og genoptræning.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Personer med handicap rammes dobbelt hårdt, når katastrofen pludselig rammer et land og sætter tiden i stå. Når floder i Tadsjikistans bjerge går over deres bredder, rives hele klippeblokke løs, og muddermasser styrter ned over huse og marker i landsbyerne.

Det oplevede befolkningen i 10 bjerglandsbyer i Tadsjikistans Gorno-Badakhshan-provins hele to gange sidste år. Monsunregn skabte flere mudderskred i juli 2015, og det samme gjorde et voldsomt jordskælv den 7. december 2015. Over 200 huse blev totalt ødelagt og flere skoler og veje beskadiget i det svært tilgængelige bjergområde.

Den mest udsatte del af befolkningen er ikke kommet sig over katastrofen endnu – de ældre, børnene og de familier, hvor en eller flere personer har et handicap. Hvordan skal de nogensinde få en normal tilværelse igen?

Hjælp til sårbare grupper

Mission Øst i Tadsjikistan har sammen med flere hjælpeorganisationer, som arbejder i Tadsjikistan og nabolandet Kirgisistan, netop modtaget en bevilling fra EU målrettet de sårbare befolkningsgrupper i det fælles bjergområde. Nu kan familierne få hjælp til genopbygning, og børn og unge med handicap kan modtage lægehjælp, genoptræning og skoleforberedelse, så de kan gå i almindelige skoleklasser sammen med deres kammerater.

I forbindelse med genopbygningen genetableres vandforsyning, sanitet og mulighed for god hygiejne. Rør og kloakker bliver forstærket, så de bedre kan modstå presset, når den årlige monsunregn igen falder med risiko for oversvømmelser.

Forebyggelse er vejen frem

Men ikke nok med det. I projektet vil alle i de udsatte områder – familier, lærere og andre relevante myndighedspersoner – få undervisning i, hvordan et lokalsamfund bedre kan modstå og endda forebygge mudderskred. Advarselssystemer bliver etableret. Der bygges kanaler og nedsivningsanlæg til at lede vand og mudder væk.

I projektet, der løber frem til sommeren 2017, vil Mission Østs eksperter og lokale samarbejdspartnere dygtiggøre og udruste nøglepersoner, så lokalsamfundet selv kan håndtere katastrofer i fremtiden. Pædagoger og lærere vil desuden få særlig træning i individbaseret undervisning, så børn og unge med handicap kan deltage i den almindelige skoleundervisning. I Tadsjikistan vil over 35.000 mennesker få gavn af projektet – heraf 10.000 i de 10 bjerglandsbyer.

Mission Øst har oparbejdet ekspertise på handicapområdet gennem mere end 20 års engagement i Armenien og Tadsjikistan. Her driver man sundhedscentre, hvor børn og unge med handicap kan få lægehjælp og genoptræning og deres forældre få støtte og vejledning i at være familie med særlige udfordringer. Mission Øst har desuden lang erfaring med katastrofehjælp og -forebyggelse fra hjælpeorganisationens mangeårige indsats i bl.a. Nepal, Afghanistan og Nordkorea.

Donér