Firuza har taget sine først skridt

Firuza plejede at ligge på en måtte indenfor hele dagen. Hun kunne hverken gå, tage tøj på eller fortælle sine forældre, hvad hun havde brug for.
 
Syvårige Firuza bor med sin familie i landsbyen Garibak i Tadsjikistan og lider af spastisk lammelse. Faderen dyrker jorden, men rejser også til Rusland i perioder for at prøve at skaffe penge til familien. For et halvt år siden blev Firuza fundet af Mission Østs mobilteam, da de rejste rundt for at lede efter gemte børn med handicap.

De næste seks måneder arbejdede Mission Øst intenst med Firuza for at gøre hende mere selvstændig. Hun har nu taget sine første skridt, og både familien og Mission Øst ser frem til, at hun begynder at kunne gå rigtigt.
 
”Vi er så glade for Firuzas fremskridt. Hun er blevet bedre til at kommunikere og forstå os, men ikke mindst er hun nu begyndt at gå. Firuza er blevet mere uafhængig,” siger Firuzas far.
 
Firuzas forældre er kommet med i forældregrupper i deres landsbyer. Her mødes de med andre forældre til børn med handicap og deler deres erfaringer. Fællesskabet er en stor støtte og opmuntring for forældrene, som tidligere gik alene med deres bekymringer.
 
Familiernes svære situation
I Tadsjikistan kæmper mange familier med børn med handicap alene. I de afsidesliggende områder er der ingen adgang til lægehjælp og genoptræning. Dertil kommer, at de fleste læger mangler uddannelse og viden om handicap, hvilket resulterer i nytteløs og i værste fald skadelig behandling.
 
Gennem partnere adresserer Mission Øst disse problemer ved at opsøge de fattige familier og tilbyde diagnosticering og målrettet hjælp til de børn, der har handicap. At opleve, at børnene gør fremskridt, er en stor opmuntring for familierne, som øjner nyt håb for fremtiden. Efterhånden begynder børnene at kunne bidrage til husholdningen, hvilket er altafgørende i de fattige familier. 

Donér