Dilorom vil hjælpe børn og løfte hele samfund

Når vi støtter familier, der har børn med handicap, hjælper vi hele mennesket, hele familien og hele lokalsamfundet, fortæller Dilorom Ashurova, der er Mission Østs programchef i Tadsjikistan.

- Jeg har arbejdet med oversættelse, levebrødsprojekterm, nødhjælp og ligestilling, men først da jeg begyndte i Mission Øst, blev jeg engageret i rehabilitering af børn med handicap, og det er lige mig! fortæller Dilorom Ashuroba, der selv er tadsjik.

Hun har en master i virksomhedsledelse fra Mysore Universitet i Indien og har bred erfaring indenfor udviklingsarbejde for bl.a. Oxfam, Caritas, EU, USAID/Chemonics, og MSDSP (Aga-Khan Foundation). Men rehabiliteringsarbejdet i Mission Øst er anderledes, har hun opdaget siden hun fik jobbet som programchef for to år siden:

- Jeg opdagede, at arbejdet var mere udfordrende og mere tilfredsstillende for mig end andet udviklingsarbejde. For med rehabilitering og inklusion hjælper vi hele mennesket, både mentalt og fysisk. Vi hjælper hele familien, som jo ellers kan stå magtesløse med et barn, der enten er fysisk eller psykisk udfordret. Og vi løfter hele lokalsamfund, idet den viden, forældrene får gennem vores træning, breder sig som ringe i vandet til naboer og venner og andre familier i lignende situationer.

Dybt rørt over at møde sårbare familier

Mission Øst har arbejdet i Tadsjikistan siden 1997 – først med nødhjælp og siden med vand, sanitet og hygiejne, samt rehabilitering af børn med handicap.

Teams fra lokale partnerorganisationer rejser ud i landsbyerne og opdager børn med handicap, der ellers lever skjult for omverdenen. Forældrene lærer, hvordan de kan øve med børnene, så de udvikler deres evner. I særlige tilfælde kan børnene også komme på rehabiliteringscenter i en periode.

- Når man stifter bekendtskab med disse sårbare lokalsamfund og begynder at arbejde med de børn, der må døje med et handicap, opdager man betydningen af inklusionsarbejdet. At støtten til familierne breder sig som ringe i vandet og løfter hele lokalsamfundet, siger Dilorom.

- Arbejdet giver rigtig meget mening, og det berører mit hjerte dybt. Når du oplever, hvordan børnene græder og forældrene står magtesløse og så der, hvordan de får redskaber til at håndtere børnene og øvelser, så børnene bliver bedre til at bevæge sig, ja så går det op for dig, hvor vigtigt et arbejde vi udfører i Mission Øst.

Viden og opmuntring spredes som ringe i vandet

Hvordan påvirker det lokalsamfundet?

- Det gør det for eksempel ved at børnenes mødre deler deres viden fra vores undervisning med deres naboer og venner, som ikke er klar over, hvad man kan gøre for at børnene trives og udvikles bedre. Så vil de også gerne vide mere og spørger om de må være med i forældregrupperne. På den måde vokser arbejdet som ringe i vandet.

Dilorom Ashurova er glad for at arbejde for Mission Øst, som hun siger har et godt ry i Tadsjikistan.

- I skulle bare vide, hvor meget det opmuntrer forældrene, at deres barn som måske ikke har sagt en eneste lyd, pludselig begynder at sige noget. Eller at det begynder at kunne spise ordentligt. Eller at barnet nu kan bevæge sig rundt på en måde, det ikke kunne før. Det skaber glæde i familien, som de også gerne deler med deres naboer. Og sammen med de gode nyheder kan de også dele deres viden og erfaring, som så gavner andre af landsbyen familier i samme situation.

 

dkk

Donér

Nyheder fra Tadsjikistan

Ingen tilgængelige nyheder.