De mest sårbare får hjælp til hygiejne

Børn med handicap er særligt udsatte. Derfor prioriterer Mission Øst i Tadsjikistan at give oplysning og hygiejnesæt til familier med børn, som må døje med handicap.

Corona rammer hårdt. Coronavirusset rammer mennesker i fattigdom dobbelt hårdt. Og for fattige familier med børn, som må døje med et handicap, er smitte med COVID-19 næsten ubærlig.

Derfor – så snart Corona-epidemien spredte sig globalt – gik Mission Øst med samarbejdspartner i Tadsjikistan i aktion for at beskytte de mest sårbare: Børn med handicap.

Mission Øst samarbejder med en lokal organisation, som rejser fra landsby til landsby og opsøger de sårbare familier, underviser dem om, hvordan de beskytter sig mod Coronasmitten, og uddeler informationsmaterialer og hygiejneartikler i form af sæbe og desinfektionsmiddel.

Information er i høj kurs

Samtidig udstyres de i alt 17 sundhedsklinikker og fem rehabiliteringscentre, som Mission Øst støtter, med masker, handsker og håndsprit ved alle indgange, så alle har mulighed for at holde deres hænder rene.

Information står i høj kurs i de afsidesliggende områder. De følger med i radio og på tv, men ved ikke, hvad de skal gøre for at beskytte sig. Informationsmaterialet skaber tryghed:

”Folk siger: Wow! Dette informationsmateriale har vi ikke selv råd til at lave. Det er meget brugbart. Vi modtager mange spørgsmål, ikke bare fra vores ansatte, men også de mennesker, som besøger os i klinikkerne. De er meget glade,” fortæller Mission Østs programchef i Tadsjikistan, Dilorom Ashurova. Mission Østs mål er foreløbig at nå ud til 6.930 personer med hjælpen. 2.270 er allerede nået.

Viden bliver handling, når befolkningen får oplysning om COVID-19. Her lærer en kvinde at spritte hænderne af for at undgå at smitte andre.

Henter skjulte børn frem i lyset

Mission Øst har i 20 år kæmpet for rettigheder for mennesker med handicap i Tadsjiikistan - især børnene. Gennem den lokale partnerorganisation Zarshedabonu er det lykkedes at ”finde” børn med handicap, som ellers blev skjult i hjemmene af frygt og skam, få dem frem i lyset og støtte deres familier med juridisk rådgivning, handicapregistrering, samt terapi og genoptræning til børnene.

"Børn med handicap er meget sårbare. Derfor prioriterer vi at støtte disse familier med oplysning og hygiejneartikler," fortæller Dilorom Ashurova.

"Og familierne er enormt glade og taknemmelige. Nu kender de symptomerne på COVID-19, hvad man skal gøre, og hvem man skal kontakte. Der er blandt andet telefonnummer til en hotline."

Børn er gode til at efterligne

Hvordan sikrer I at også børn med handicap forstår, hvad det drejer sig om?

"Børnene er rigtigt gode til at efterligne det, de ser, når vi er ude og informere i hjemmene. Når instruktøren forklarer forældrene, at de skal have god håndhygiejne og vejleder dem trin-for-trin, hvordan man skal vaske sine hænder, følger børnene med og gør det samme. Børnene har naturligvis forskellig kapacitet, men når forældrene ved, hvordan de skal holde god hygiejne, kan de forklare det for deres børn."

Dilorom Ashurova kommer lige fra et besøg på et rehabiliteringscenter, hvor Mission Øst og Zarshedabonu oplyste om Coronabeskyttelse og uddelte hygiejnesæt.

"Jeg kunne se, at børnene forstod forskelligt. Der er 15 børn fra 3-12 år på centret med forskellige udfordringer. Nogle forstod, mens andre havde sværere ved det. Men de børn, der har sværest ved at forstå det, interagerer typisk heller ikke med andre end deres forældre og vil derfor ikke være i risiko for at blive smittet eller sprede smitte, hvis forældrene tager forholdsregler."

Støttegrupper og hjemmebesøg

Mission Øst og Zarshedabonu har oprettet støttegrupper for forældrene.

"Der er over 200 børn med handicap, så vores partner Zarshedabonu har besøgt sundhedsposter, hvor de samler 3-5 forældrepar, underviser og giver dem hygiejnesæt og informationsmaterialer om COVID-19. Hvis forældrene eller børnene ikke har mulighed for at komme, tager de ud til deres hjem og giver dem materialet.

Myndighederne i Tadsjikistan er ved at udarbejde en nøduddannelsesplan, som træder i kraft, hvis skolerne bliver nødt til at lukke, og folk skal i hjemmekarantæne. Så kan undervisningen fortsætte online og på tv.

World Food Program sørger for, at børnene fortsat får skolemåltider, som bliver uddelt i hjemmene.

Sådan uddeles hjælpen i Tadsjikistan

Mission Øst samarbejder med den lokale organisation Zarshedabonu, som uddeler informationsmaterialer og hygiejneartikler til familier med børn med handicap, så de kan beskytte sig og minimere risikoen for smitte. Medarbejderne underviser dem i grupper på 3-5 familier. Kan forældre og børn ikke komme, tager medarbejderne ud på hjemmebesøg.

Mission Øst støtter fem rehabiliteringscentre, som modtager hygiejneartikler, så de kan desinficere korrekt og fungere så sikkert som muligt. 17 lokale sundhedsposter modtager samme forsyninger, så de kan fortsætte med at levere sundhedsydelser til den lokale befolkning sikkert.

 

Donér