Børnene ændrede mit liv: En praktikants oplevelser

af Subhon Shohmurodzoda, tadsjikisk socialpædagogstuderende
Sidste sommer tog Subhon Shohmurodzoda imod et tilbud om praktik på en institution for børn med handicap opbygget af Mission Øst. Det ændrede hans livssyn og karriereplaner. Lige fra vi trådte overDørtærsklen i sundhedsklinikken ‘Parastu’ var stedet anderledes end andre sundhedscentre, jeg har besøgt. Normalt er lægerne meget formelle og alvorlige, men her var stemningen varm og venlig. Vi blev budt velkommen af et team af taleterapeuter, fysiologer, fysioterapeuter og eksperter i pædagogik og musik. I fællesskab giver disse professionelle hver dag træning til børn med handicap, og det var det arbejde, vi var kommet for at være en del af.
 
 
Børnene overraskede mig
Under opholdet fik jeg lov at arbejde selvstændigt med børnene både i grupper og individuelt. Jeg var utrolig overrasket over, at de havde de samme drømme og mål og den samme viljestyrke, som børn uden handicap har. Det havde jeg ikke troet. Da jeg efter to uger forlod Parastu og vendte tilbage til mit studie, havde jeg fået et helt særligt indblik i, hvor vigtigt arbejde inden for det sociale område er og mest af alt, hvor lidt der skal til for at gøre en kæmpe forskel. Den viden har jeg forsøgt at dele med mine medstuderende. Det, jeg har lært hos Parastu, forsøger jeg at bruge i mit studie. For eksempel er jeg i gang med en opgave, der handler om, hvordan gode sociale tilbud til børn med handicap kan have en positiv indvirkning på Tadsjikistans økonomi. Mange mennesker med handicap er jo i stand til at leve et produktivt liv, hvis de får den rigtige træning. Praktikopholdet har ikke bare givet mig større erfaring inden for mit felt, børnene har ændret selve min opfattelse af livet: Efter at jeg har set, hvor langt de kan komme, tror jeg på, at alt er muligt.
 
 
Siden sommeren 2012 er studerende blevet tilbudt praktikophold i nogle af de institutioner for børn med handicap, som Mission Øst samarbejder med i Tadsjikistan. Formålet er at give de studerende mere praktisk viden om, hvor langt børnene kan nå, når de får den rigtige behandling. Projektet er betalt af EU.

Donér