Af Svend Løbner / Muhammadkarim Pochokalonov 15. jan 2023 |

’Vores børn vil aldrig mere føle sig alene!’

Forældre til børn med handicap i Tadsjikistan glædede sig over at se deres børn deltage i oplysningsaktiviteter sammen med 2.500 skoleelever, 200 lærere og 600 personer lokale foreninger og myndigheder.    

- Vores børn vi aldrig mere føle sig alene!

Sådan sagde en mor fra Penjakent i Tadsjikistan på en ugelang markering af FN’s Internationale Dag for personer med handicap den 3. december. Mission Øst markerede dagen sammen med partnerorganisationer i Tadsjikistans Sugd- og Khatlon-regioner.

”Vi er alle lige”

Børn med handicap og deres forældre deltog sammen med børn fra børnehaver, skoler, offentlige institutioner, samt massemedier, lokale iværksættere, det regionale dukketeater og andre lokale initiativer i hele otte distrikter. Flere end 2500 skoleelever og omkring 200 lærere deltog i oplysningsmøder under overskriften "Vi er alle lige". Over 600 personer deltog desuden i forskellige kulturprogrammer.

Børn med handicap deltog på lige fod med andre børn i børnehaver og skoler, og sammen tegnede, malede, dansede og opførte de bl.a. dukketeater. Og det var her under festlighederne, moren til et barn med handicap udbrød:

- Vi er meget glade for at være her, og det er vores børn også. Vores børn vil aldrig mere føle sig alene!

Moren er også formand for en støttegruppe for forældre til børn med handicap.

”Gør det nødvendige”

Den ugelange oplysningskampagne blev arrangeret af Mission Østs partnere 'Ehyo va Dastgiri', 'Mehrgon', 'Zam-zam', 'Nuri Umed' og de lokale distriktsmyndigheder fra Panjakent, Bokhtar, Qubodiyon og Muminabad. Alle havde målet for øje, at personer med handicap bliver inkluderet og respekteret i samfundslivet.

- Alle kan blive påvirket af et handicap, sagde Dilorom Ashurova, Mission Østs programleder for handicap og inklusion, og tilføjede:

- Det er vigtigt, at alle forstår betydningen af inklusion for at dyrke en humanistisk inkluderende kultur. Som det er sagt: 'Start med at gøre det, der er nødvendigt; gør derefter, hvad der er muligt; og pludselig gør du det umulige!’

”Alle skal have samme muligheder”

Randhir Singh, Mission Østs landedirektør i Tadsjikistan, supplerede:

- Vi må finde innovative løsninger for at inkludere personer med handicap i samfundet og sikre, at alle har de samme muligheder for at deltage i alle aspekter af livet efter bedste evne og ønsker.

Hvert år den 3. december blevet markeret som Internationale Dag for Personer med Handicap. Dagen blev indstiftet af FN's Generalforsamling i 1992 for at fremme forståelse og mobilisere støtte til værdighed, rettigheder og trivsel for personer med handicap.

Arrangementet i Tadsjikistan blev støttet af EU’s delegation in Tadsjikistan, og Mission Østs partnerorganisationer 'Zam-Zam' og 'Nuri Umed's programmer er finansieret af Det Danske Udenrigsministerium under den strategisk partnerskabsaftale med Mission Øst.