Børn lærer om ligestilling og bæredygtighed i nyt brætspil
Af Svend Løbner 15. aug 2019 |

Børn lærer om ligestilling og bæredygtighed i nyt brætspil

Hvem skal tage opvasken og passe børn? Hvordan passer vi bedst på kloden? Den danske hjælpeorganisation Mission Øst har designet et interaktivt brætspil, der indbyder børn i Armenien til at reflektere over FN’s verdensmål.

FN’s verdensmål og brætspil er umiddelbart to vidt forskellige størrelser. Men på 12 armenske skoler er de to dybt integrerede. Her har den danske hjælpeorganisation Mission Øst udviklet et interaktivt brætspil i samarbejde med en række pædagogiske eksperter. Formålet er at bringe FN’s verdensmål ned i børnehøjde. Gennem spil og leg får armenske børn et nyt perspektiv på for eksempel kønsroller og klima.

Hamburgere eller broccoli?

I det interaktive brætspil indgår der 2-300 kort. Klassen deles op i fem hold med fem-seks børn i hver. Herefter slår én fra holdet med terningen og rykker det givne antal felter. Hvert felt repræsenterer en ud af fem kategorier med alt fra ”Tegn og gæt” til almindelige ”Multiple Choice”-spørgsmål. Hvert kort giver point, og når man får point, ringer man med en lille klokke.

På sin vis lyder det som et ganske almindeligt brætspil. Men emnerne og spørgsmålene er nøje udformet sådan, at børnene får reflekteret over en række aktuelle problemstillinger:

- Spørgsmålene kan for eksempel lyde: ”Hvad der er sundest: Hamburgere eller broccoli?” eller ”Hvem skal vaske op derhjemme? Mor, far eller kan alle gøre det?”, fortæller Mission Østs leder i Armenien, Narik Kirakinian.

FN’s bæredygtighedsmål i børnehøjde

På sigt hjælper det landet med at opfylde en række af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, forklarer Kirakinian:

- Brætspillet behandler bæredygtighedsmål, såsom klimaindsatsen, ligestilling mellem kønnene, sund livsstil, anstændigt arbejde og ansvarligt forbrug, lyder det.

Især inden for spørgsmålene om ligestilling mærker Narik Kirakinian, at børnenes svar ændrer sig, når de lærer spillet at kende:

- I starten svarede børnene altid ”Mor” om opvask eller børnepasning. Men efter noget tid begyndte de at forstå, at de mistede point i spillet, når de kun svarede et bestemt køn. På den måde indleder man en diskussion og giver børnene et nyt perspektiv på de traditionelle kønsroller, forklarer han.

’Et helstøbt og blomstrende samfund’

Brætspillet er en del af en gennemgribende indsats for at fremme pædagogisk undervisning og et inkluderende læringsmiljø på 12 armenske skoler. I samme ånd har 12 modelklasseværelser fået deres eget komposteringssystem til madrester, lette og justerbare møbler og vægillustrationer om venskab. I alt 1.260 børn har indtil videre fået et års inkluderende undervisning i de nye omgivelser.

På sigt kan det være med til at løfte et helt samfund:

- Uddannelse handler ikke bare om at videregive viden. Det er et område med adskillige discipliner, der har som mål at skabe et helstøbt og blomstrende samfund, fortæller Susanna Tadevosyan i den officielle projektvideo. Susanna Tadevosyan leder den lokale organisation Bridge of Hope, som Mission Øst samarbejder med om projektet.

Omsorg for naturen

Det er ikke kun samfundet, der får gavn af programmet. Det gavner først og fremmest børnene selv, mener kollegaen Inga Manukyan:

- Programmet hjælper dem med at have en sund livsstil, harmoniske menneskelige relationer, ligestilling mellem kønnene og kontakt med naturen gennem deres egen lille forskningsstation, lyder det.

At give børn bæredygtige vaner er desuden essentielt i kampen for klimaet:

- Børnene producerer ikke lige så meget affald længere. De smider deres madaffald i vores økokasse, hvor det vil henfalde til gødning for træer og blomster. Målet er at udvikle en omsorgsfuld og kultiveret holdning til naturen, slutter hun.

Kort om Mission Øst

Mission Øst arbejder for at hjælpe sårbare mennesker og støtte lokalsamfunds muligheder for at yde alt fra nødhjælp under katastrofer til langsigtet udviklingshjælp. Mission Øst arbejder direkte eller gennem lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea og Tadsjikistan. Mission Øst er certificeret af Core Humanitarian Standard. I Armenien samarbejder Mission Øst med den lokale organisation Bridge of Hope.